Server Tanilli'yi uğurladık...

Geçtiğimiz gün kaybettiğimiz aydınımız Prof. Dr. Server Tanilli için bugün cenaze töreni düzenlendi. Yazarı olduğu Cumhuriyet gazetesi önünde yapılan cenaze töreninin ardından Tanilli, Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

Uzun bir süredir rahatsızlığından ötürü tedavi gören aydın, yazar Prof. Dr. Server Tanilli, geçtiğimiz gün aramızdan ayrıldı. Tanilli için bugün Cumhuriyet gazetesi önünde cenaze töreni düzenlendi.

Törene, Tanillli'nin ailesinin yanı sıra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, eski Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Türkiye Komünist Partisi (TKP) yöneticileri ve üyeleri, tarih profesörü İlber Ortaylı ile Tanilli'nin öğrencileri ve çok sayıda akademisyen, gazeteci katıldı.


"Kendisini her an hatırlayacağız"
Tanilli’nin cenazesinin karanfillerle donatıldığı törende ilk söz alan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç oldu. Erinç, "Server Tanilli, Türkiye’nin sosyal sorunlarına akılcı ve bilimsel çözümler üreten çok değerli bir bilim insanıydı. Server hocanın ölümüyle çok önemli bir beyini kaybettik. Türkiye’ye yaptığı katkıların devam edeceğini, cismen aramızdan ayrılsa da yapıtlarıyla bizi bırakmayacağını biliyoruz. Kendisini her an hatırlayacağız” şeklinde duygularını paylaştı.

"Amacı soru soran öğrenciler olmasıydı"
Eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Tanilli’nin bir aydınlanma büyüğü olduğunu vurgulayarak, "İnsanı insan yapan değerlerin hepsini kucaklayan eserler verdi. Server hocanın Uygarlık Tarihi kitabı kadar hiçbir kitap, o denli üniversite dışında kabul görmemiştir" dedi. Tanilli’yle yaşadığı anıları paylaşan Teziç, "Amacı soru soran öğrenciler olmasıydı. O hastalığın veya engelin eseri olmadı. Ayakta mücadele etmesini engelleyemediler" şeklinde konuştu.

"Sadece bilim insanı değil aynı zamanda şairdi"

Ataol Behramoğlu ise konuşmasında, "Sadece bilim insanı değil aynı zamanda şairdir. Seçkin şair kimliğini taşıyan insandır. Ona alçakça saldırıyı yapanlar bugüne kadar yakalanmadı. Server abiyi cinayetlerine hedef alanları lanetliyorum. Katiller bizi yıldıramayacak" sözlerine verdi. Konuşmaların ardından Tanilli, gazetenin önünden alkışlarla uğurlandı.

"Bize aydın olma dersi verdi"
Cenaze törenine katılan Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen ve Şükran Soner'den Server Tanilli hakkında duygu ve düşüncelerini aldık. Soner, "Server Hoca anormal sorunlara rağmen hep yaşamın içinde oldu, hep Türkiye’de oldu. Son yıllarda çok daha sorunlu oldu, kaç felci aşıp konuştu. Hep başardı bunları. Onu tanıdığım için onur duyuyorum. Hem bilimsel kimliği yüksek, hem değerlerinde ilkeli hem de çok duyarlı bir insandı. Çok insandı. Bize aydın olma dersi verdi" dedi. Sirmen ise, "Server hoca benim hukuk fakültesinden 50 yıl önce hocamdı. Server hocaya olan borcumuzu ödeyemeyiz. Bütün eserleriyle o bir aydınlanma öğretmeniydi. Emeğin dostuydu. Demokrasinin dostuydu. Sakat vücuduna rağmen toplumun en özgün insanlarından biriydi. Bize özgürlüğü, bağımsızlığı, insanlığı öğretti" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet gazetesi önünde yapılan törenin ardından Üsküdar Karacaahmet'teki Şakir'in Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Çok sayıda kişinin katıldığı cenaze namazının ardından Tanilli, Karacaahmet Mezarlığı'nda karanfillerle toprağa verildi.

(soL - İstanbul)