Marmara Üniversitesi’nde evrim karşıtlarına bilim insanlarından yanıt!

Evrim karşıtı panelin yapıldığı Marmara Üniversitesi’nde bilimden, aydınlanmadan yana akademisyenler, üniversite öğrencileri, “Karanlığa karşı bilime sahip çık” diyerek eylem yaptı. Üniversitede bilim düşmanlarına karşı açıkhava evrim dersi verildi, öğrenciler evrim şenliği düzenledi.

Marmara Üniversitesi’nde bugün başlayan, “Bilim Türler Arası Evrimi Neden Kabul Etmiyor?” başlığı ile yaratılışçı bilim karşıtı sempozyumun gerçekleştiği Haydarpaşa Kampüsü’nde bilimden, aydınlanmadan yana olan akademisyenler, üniversite öğrencileri eylem yaptılar.

Eylemin ardından sempozyum başlatıldı
Marmara Üniversitesi Ord. Prof. Reşat Kaynar Salonu’nda yapılacak olan sempozyum, Üniversite Konseyleri Derneği ile Eğitim-Sen 6 no.lu Üniversiteler Şubesi ve Marmara Üniversitesi öğrencilerinin eyleminin ardından başlatıldı, bazı basın mensupları sempozyuma alınmadı.

Dört dörtlük eğitime destek eylemi yapmışlardı
Türkiye Öğrenci Konseyi desteğiyle sempozyumu düzenleyen Marmara Genç Vizyon Kulübü’nün eğitimi gericiliğe, piyasacılığa sürükleyen 4x3 eğitimine destek için, “Dört dörtlük eğitime destek” şeklinde eylem yaptığı da biliniyor.


ÜKD geniş kapsamlı bir çalışma yürüttü
Evrim karşıtı sempozyumun Marmara Üniversitesi’nde yapılacağının duyurulduğu süreçten bu yana imza kampanyası yürüten, üniversite yönetimiyle görüşme talebinde bulunan, üniversitede evrim paneli düzenleme talebi geri çevrilen ve üniversitelerde bilimi çarpıtan programların düzenlenemeyeceği yönünde açıklamalar yapan Üniversite Konseyleri Derneği üyelerinin yanı sıra öğrenciler de geçtiğimiz hafta, “Bilim dünyanın yuvarlaklığını neden kabul etmiyor?” şeklinde ironik bir program gerçekleştirmişti.

“Karanlığa karşı bilime sahip çık”
Marmara Üniversitesi’nde, “bilim” adına düzenlenen evrim karşıtı yaratılışçı içeriğiyle, “Bilim Türler Arası Evrimi Neden Kabul Etmiyor?” sempozyumuna bilimden yana olan akademisyenler ve öğrenciler bugün geniş katılımlı bir eylemle de sözünü söyledi.

“Karanlığa karşı bilime sahip çık” şeklinde gerçekleştirilen eylemin ardından açıkhava evrim dersi verildi, horonlar eşliğinde evrim şenliği düzenlendi.


Hurafelere karşı bilim!
Bilim üretilmesi gereken üniversitelerde, hurafelerin, yaratılışçı söylemlerin, “Peygamber Adem’in boyunun 100 metre olduğu” şeklinde anlatıların “bilim” adı altında aktarılmasına ilerici, bilim insanı akademisyenler ve öğrenciler geçit vermeyeceklerini ilan etti.

Bilim insanları, öğrenciler içeriye alınmadı
Marmara Üniversitesi’nde bugün başlatılacak olan evrim karşıtı sempozyumun yapılacağı Haydarpaşa Kampüsü’ne gelen akademisyenler, üniversite öğrencileri kampüsün içerisinde basın açıklaması ve evrim şenliği yapmak istedi. Üniversite yönetimi tarafından verilen talimatlarla özel güvenlikçiler tarafından kampüse alınmayan akademisyenler, öğrenciler üniversiteye faşistlerin, gericilerin alındığı, bilimden evrimden yana olanların ise engellendiği, hurafelerin içeride bilimin dışarıda bırakıldığı yönünde tepkilerini ifade ettiler.

Marmara Üniversitesi öğrencilerini içeriye almayan özel güvenlik görevlilerinin, sempozyumu izlemeye gelenlerden çoğunun kimliklerine ya da davetiyelerine dahi bakmadan içeriye aldığı görüldü.


“Gericilik dışarı, bilim içeri”
“Karanlığa karşı bilime sahip çık”, “Tayyibi alana Adnan Okar bedava”, “Gericilik dışarı, bilim içeri” sloganlarıyla bekleyişini sürdüren akademisyenler, öğrenciler yapılan görüşmelerin ardından kampus içerisinde eylemini gerçekleştirdi.

Şenel: “Evrim bilimsel bir gerçektir”
Çevik kuvvet ekiplerinin gölgesinde yapılan eylemde ilk sözü emekli öğretim üyesi Doç. Dr. Alaattin Şenel aldı. Üniversite Konseyleri Derneği adına basın açıklamasını okuyan Şenel, “Bir üniversite yönetimi evrim karşıtlığının üniversitelerde bilimmiş gibi sunulmasına fikir özgürlüğünden hareketle olur veremez. Yaratılış görü bir inanç sistemini temsil eder, evrim ise bilimsel bir gerçektir. Evrim bir sav değil, biyolojinin temel kuramıdır” diye konuştu.

“Bilime sahip çıkalım, evrimi savunalım”
Bilimsel bir kuram olan evrim ile yaratılış görüşünü karşı karşıya getirmenin bilimsel zemini ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Şenel, “Bugün tıptan tarıma birçok alanda evrim kuramından yola çıkılarak yol alınmaktadır. Bilime sahip çıkalım, evrimi savunalım” dedi. Şenel, yaptığı basın açıklamasının ardından 1980’li yıllarda ABD’de tezgahlanan yaratılışçılığa karşı Amerika Ulusal Bilimler Akademisi’nin hazırladığı raporu okudu.

Eğitim-Sen: “Bu sempozyum Müslüman gençlik projesinden bağımsız değil”
Eylemde Eğitim-Sen 6 no.lu Üniversiteler Şubesi adına söz alan Suat Bozkurt, yapılan sempozyumun iktidarın bilimsel temeli olmayan 4x3 mevzusundan Müslüman gençlik projesinden ve merkezi birçok okulun İmam Hatiplere dönüştürme çabasından bağımsız olmadığını vurguladı. Bozkurt, “Evrim kesinlikle bilimsel dayanakları sağlam olmayan tartışmalı bir teori değildir. Evrimi inkar etmek yaşam bilimlerini yok saymakla eşdeğer bir gaflettir” dedi.


Öğrenciler de açıklama yaptı
Marmara Üniversiteleri öğrencileri adına yapılan açıklamada da, “Bilimin üzerinden çürümüş fikirlerinizi çekin. Bilim dinden, sermayeden, iktidardan bağımsız üretildiğinde özgür olacaktır” denildi.

Helvacıoğlu: “Medreseleri yıkacağız”
Bilim ve Gelecek dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu, Marmara Üniversitesi’nin artık Marmara medresesi olduğunu rektörün de imam olduğunu söyledi. Dünyada bilim insanlarının kabul ettiği evrimi savunanların üniversiteden çıkartılmaya çalışıldığını belirten Helvacıoğlu, “Üniversiteleri medrese haline getirenleri yıkacağız, üniversiteleri bilimin yuvası haline getireceğiz” diye konuştu.

Açıkhava evrim dersi verildi
Açıklamaların ardından İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Cihan Demirci, açıkhava evrim dersi verdi. Demirci, gösterdiği lahana, karnıbahar ve brüksel lahanasının yabani hardaldan evrildiğini anlatarak evrimin kanıtı olduğunu ifade etti.

“Şempanzelerle %99 gen ortaklığımız var, neyi tartışıyoruz?”
“Üniversiteler bilimin anlatıldığı yerdir. Moleküler biyoloji, insanın ortak atalardan gelerek evrildiğini söylüyor. Şempanzelerle %99 gen ortaklığımız var, neyi tartışıyoruz?” diyerek 2006 yılında Nobel ödülü alan evrimin kayıp halkasının sudan karaya geçen ara formun en belirgin örneği olduğunu ve ortak atadan gelen insan, kedi, balina ve yarasanın kemik yapılarının aynı olduğunu da gösterdi.


Horonlarla evrim şenliği
Üniversite öğrencileri de evrim şenliği gerçekleştirdi. Öğrenciler, horonlar çekerek yaptıkları evrim şenliğinin ardından, “Üniversiteler bizimdir, gericiye faşiste bırakmayız” sloganlarıyla şenliği sonlandırdı.

(soL – İstanbul)