Kocaeli'de Abdullah Gül protestosuna polis saldırdı: 55 gözaltı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kocaeli Üniversitesi'ne gelişini protesto eden öğrencilere biber gazı ve coplarla saldıran polis, 55 kişiyi gözaltına aldı.

Bir dizi inceleme ve ziyaret için Kocaeli'ne gelen Abdullah Gül'ün üniversiteyi gezmek istemesi olaylara neden oldu. Devrimci öğrenciler, Gül'ü ve üniversite yönetimini protesto etmek isteyince, TOMA'lardan su sıkan polisin biber gazlı ve coplu saldırısıyla karşılaştı.

Basın açıklaması yapacaklardı
''Abdullah Gül’ü üniversitemizde istemiyoruz'' ve ''AKP defol üniversiteler bizimdir'' yazılı pankart taşıyan Öğrenci Kolektifi, Gençlik Muhalefeti, Genç-Sen ve TKP üyesi öğrenciler, özel güvenlik, polis ve cumhurbaşkanlığı korumaları çemberinde rektörlüğe doğru yürümek istedi. Bu sırada, ‘’AKP defol üniversiteler bizimdir’’, ‘’AKP’nin Gül'ünü istemiyoruz’’, ‘’Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek’’ ve ‘’AKP’den hesabı gençlik soracak’’ sloganları atan topluluğun rektörlük önünde basın açıklaması yapmasına izin verilmedi.


Eğitim Fakültesi kantininde
Bunun üzerine direnen öğrenciler, ablukaya alınarak Eğitim Fakültesi kantinine doğru yönlendirildi ve burada basın açıklamasına izin verileceği duyuruldu. Polisin bu teklifi öğrenciler tarafından reddedildi. Bunun üzerine coplarla öğrencilere saldıran polis, bir yandan da biber gazı sıkarak direnme gücünü azaltmaya çalıştı. Dışarıda kalanlara ise TOMA'dan tazyikli su, kapıları kırılan tuvaletler bölümüne de biber gazı sıkıldı. Daha sonra, 55 öğrenci darp edilerek gözaltına alındı ve polis merkezine götürüldü.

Polisin öğrencileri gözaltındayken tehdit ettiği, "Polise küfrederseniz başınıza bunlar gelir" şeklinde provokatif sözler sarf ettiği belirtiliyor. Öğrencilerin emniyete götürülmeden hastaneye götürüldüğü de gelen bilgiler arasında. Öğrenciler şu anda avukatlarını bekliyorlar.

Saldırı protesto edildi
Belediye İşhanı önünde toplanan TKP, ÖDP, SDP, Halkevleri ve KESK'e bağlı diğer sendikaların üyeleri, gözaltına alınan öğrencilerin, Cumhurbaşkanı Gül'ün kentten gitmesi beklenmeden serbest bırakılmasını talep etti.

Halkevleri Saraybahçe Şube Başkanı Mihrican Atalay tarafından okunan ortak bildiride, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinin öğrencilerin gözaltına alınmasıyla başladığına yer verilerek, şunlar kaydedildi: ''Arkadaşlarımızın, Umuttepe Yerleşkesi içerisine sokulan panzerlerin de yardımıyla gaz bombaları ve biber gazları sıkılıp darp edilerek gözaltına alınmaları, AKP'nin ileri demokrasi anlayışının ne olduğunu net olarak göstermiştir. Bugün, 12 Eylül'le hesaplaştığını iddia eden AKP'nin takkesi bu saldırıda bir kez daha düşmüştür.''

12 Eylül rejimi devam ediyor
Öğrencilere yapılan saldırının ''12 Eylül rejiminin devamı'' niteliğinde olduğu da ifade edilen açıklamanın son bölümünde, şöyle denildi: ''Umuttepe Yerleşkesi'ne panzerleri sokarak öğrencileri ezmeyi göze almaları, 12 Eylül rejiminin fiilen devam ettiğini herkese göstermiştir. Eğitimin piyasalaşmasına karşı parasız ve bilimsel eğitimi, gericiliğe karşı aydınlığı ve demokratik üniversiteyi savunan öğrenciler gözaltına alınmıştır. Onlar, Cumhurbaşkanı Gül kentten ayrılmadan serbest bırakılmalıdır.'' Daha sonra söz alan öğrentim görevlisi Ömer Furkan da, ''Öğrencime Dokunma platformu olarak, gözlatıların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz'' dedi. Açıklama sırasında, ''Gün gelecek, devran dönecek, faşist AKP hesap verecek'', ''Faşizme karşı omuz omuza'', ''AKP'ye karşı devrimci dayanışma'', ''Yaşasın devrimci dayanışma'', ''AKP defol, üniversiteler bizimdir'' ve ''Faşist, polis, idare işbirliğine son'' sloganları atıldı.

(soL-Kocaeli)