İzmir’de 8 Mart kutlaması

Türkiye Komünist Partisi İzmir İl Örgütü, “Kadınlar Tayyip Anayasası İstemiyor” başlıklı bir etkinlikle, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

TKP İzmir İl Örgütü, 8 Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir etkinlik gerçekleştirdi.

Bugüne kadar mücadele eden ve yitirdiğimiz tüm emekçi kadınlara saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, dünden bugüne kadınların direnişi ve bugünün kadını hikayeleştirildi, kadın şiirleri okundu.

Prof. Dr. Zuhal Okuyan’ın, Küba örneği üzerinden kadın ve sosyalizm üzerine yaptığı sunumla devam eden etkinlikte Okuyan, Küba’daki kadının haklarını, bölgemizden farklı kültürel özellikler gösteren bir coğrafyada yaşasalar da, mücadele ederek kazandıklarını anlattı. Okuyan, Küba’da kadınların günlük yaşamdan pek çok özel alana kadar eşit olduğunu belirterek, bu eşitliği somutlaştıran rakamlar da verdi. Eğitimde, sağlıkta, parlamentoda kadınların ön planda olduğunu söyleyen Zuhal Okuyan, kadınların, oluşturulan Kadın Federasyonu’nda örgütlü kalmaya devam ettiğini ve ülkenin yükünü birlikte omuzlayarak, devrime destek olmaktan öte koruduğunu vurguladı. Okuyan, sözlerine, devrimci lider Chavez’i anarak son verdi.

“AKP anayasası, zenginlerin anayasası”
Ardından söz alan Yard. Doç Dr. Semiha Günal ise, günümüzde AKP’nin istediği kadına değindi. Kadın sorununun bir sınıf sorunu olduğunu söyleyen Günal, kapitalizm ile birlikte bu sorunun rasyonelleştiğini belirtti. Bugünün kadını için, güvencesiz koşullarda çalıştıran, gericiliğe bağımlı kılınmak istenen, emek sömürüsüne maruz kalan sıfatlarını sıralayan Günal, Türkiye’de 15 yaş üzeri kadınların yalnızca 3’te 1’inin çalıştığını, bunların ise, kötü koşullarda ve güvencesiz olarak erkeklerden daha az ücretle istihdam edildiğini dile getirdi. Semiha Günal, kadın sorununun genel olarak toplumsal yapının değişmesiyle kalkabileceğini savunan Behice Boran’la fikir birliğinde olmamız gerektiğini de vurgulayarak, AKP’nin yeni anayasasının zenginlerin anayasası olacağını söyledi. Günal, yeni anayasa kapsamında konuşulan ve kadınları ilgilendiren her bir maddeye ilişkin açıklamalar da yaparak, bu maddelerin, eskisinden daha kötü koşullara yol açacağını ifade etmiş oldu.

“Sinmiş ve boyun eğen kadın yaratılmak isteniyor”
Etkinlikte son olarak, sağlık emekçisi Gerçek Delikan konuşma yaptı. Delikan konuşmasına, AKP dönemindeki kadın öncülüğünde gerçekleşen ve devam etmekte olan işçi direnişlerini sayarak başladı. AKP’nin direnen kadın emekçiden rahatsız olduğunu belirten Delikan, iktidarın sinmiş, eve kapatılmış, gericiliğin pençesinde kaybolan, boyun eğen kadını yaratma çabasında olduğunu dile getirdi. AKP döneminde fuhuşun, kadın cinayetlerinin, güvencesiz çalışmanın da arttığını söyleyen Gerçek Delikan, “Bütün kadın emekçileri, AKP’ye ve onun yaratmaya çabaladığı kadına karşı mücadeleye çağırıyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Etkinlik, Asfalya Müzik Topluluğu’nun kadın şarkıları ile sona erdi.

(soL - İzmir)