Haydarpaşa mücadelesi 9 yılı geride bıraktı

Haydarpaşa Dayanışması, tarihi Haydarpaşa Garı'nın turizm ve ticaret alanı olmasını öngören plana karşı eylem yaptı. Eylemde, garın cumhuriyet tarihindeki yerinin doldurulamayacağına dikkat çekilerek, 'rant projesinden' vazgeçilmesi çağrısı yinelendi.

Haydarpaşaport olarak bilinen Haydarpaşa Garı ve çevresini kapsayan turizm ve ticaret alanı projesi protesto edildi.

Haydarpaşa Dayanışması'nın düzenlediği eylem bugün saat 19.00'da Kadıköy İskele Meydanı önünden yapılan yürüyüşle başladı. Yolun bir bölümünü trafiğe kapatan kitle eylem boyunca "Haydarpaşa gardır gar kalacak", "Ulaşım hakkı engellenemez" sloganları attı. Eyleme ÖDP, Halkevleri, CHP ve İP’nin yanısıra Maltepe Yaşam ve Çevre Platformu ve Tüketiciyi Koruma Derneği destek verdi.

Haydarpaşa Garı'nın önüne kadar yapılan yürüyüşün ardından burada basın açıklamasını Sanatçılar Girişimi adına Orhan Kurtuldu okudu. Açıklamada AKP'nin türlü oyunlarla Haydarpaşa'yı yağmalamaya çalıştığı belirtilerek "'Koruma' adında 'rant planı' yürürlüğe sokulmuş ve bölgeye inşaat yapımı amacıyla çalışmalara hız verilmiştir" Sözlerine yer verildi. Mücadelenin dokuz yıldır devam ettiği ve bunun aylardır haftalardır tutulan nöbetlerle sürdürüldüğünün ifade edildiği açıklamada, "Haydarpaşa Garı ve çevresini bütün değerleriyle birlikte savunmaya kararlı olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz" denildi.

Açıklamadan sonra Ataol Behramoğlu söz alarak, "Ülkenin Haydarpaşa gibi yağmalandığını ve emperyalist kapitalistlerin ülkeyi AKP eliyle kuşattığını" belirtti. Behramoğlu konuşmasının sonunda "Üzgün Türkiyem" şiirini okudu. Behramoğlu’ndan sonra sırasıyla Sanatçılar Girişimi'nden Bilgesu Erenus ve İsmail Hakkı Demircioğlu şarkılarıyla kitleye seslendi.

(soL-Haber Merkezi)