'Barışın elçisi' Mahmut Dikerdem anılıyor

Türkiye Barış Komitesi Derneği genel başkanı ve emekli büyükelçi Mahmut Dikerdem, ölümünün 20. yılında Barış Derneği tarafından anılacak. Dikerdem'in eserlerinden derlenen kitap raflarda yerini alırken, "Ortadoğu'da Emperyalizm ve Savaş Suçları" başlıklı bir konferans düzenlenecek.

(soL - Haber Merkezi) Türkiye Barış Komitesi Derneği genel başkanı ve emekli büyükelçi Mahmut Dikerdem, ölümünün 20. yılında anılıyor.

Barış Derneği tarafından yapılan "Barışın yılmaz savunucusu Mahmut Dikerdem anısına" başlıklı açıklama şöyle:

"Havsalaların, Türk hariciye kadroları arasından kendini sömürülenlerle aynı tarafta gören ve barış için mücadele eden bir figür çıkabileceği fikrini pek almadığı günümüzde, bize insan olmanın anlamını hatırlatan bir düşün ve mücadele adamını, Mahmut Dikerdem’i ölümünün 20. yılında anıyoruz.

Türkiye Barış Komitesi Derneği genel başkanı ve emekli büyükelçi Mahmut Dikerdem’i, 20 yıl önce 3 Ekim’de kaybettik. Mahmut Bey bir büyükelçi olarak yıllarca Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinde görev yaptı. Hariciye’de bir komünist olarak var olmayı becerdi. Barış Derneği’nin kuruluşu aşamasındaki öncü rolüne ve üstlendiği dernek başkanlığı görevine verdiği değeri kendi sözleri anlatıyor: “İçtenlikle inanıyorum ki, beni yetiştiren ve her şeyimi ona borçlu olduğum halkıma yaşamım boyunca mütevazı bir hizmette bulunabilmişsem, bunu 37 yıllık mesleki görevimden çok, 3,5 yıl Barış Derneği başkanlığında yerine getirdim”

Mahmut Bey’in yaşamı, onun taşıdığı bayrağı bugün devralmış olanlara ders olma niteliği taşıyan pek çok mücadeleyi barındırır. 12 Eylül askeri darbesi sonrasında, İstanbul 2 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılanırken yaptığı savunmada “Dünyanın döndüğü nasıl tartışılmaz bir gerçek ise, tüm dünya halklarının barış içinde yan yana yaşamak istedikleri ve topluca intihar demek olan savaşı reddettikleri de o kadar açık ve kesin bir gerçektir” diyordu. “Komünizm öldü” mottosunun dünya çapında bir nakarat halinde söylenmeye başladığı bir dönemde yani Sovyetler birliği çözülürken sosyalizm fikrine sahip çıkarak kaleme aldığı “Tüm Korotiçlere Açık Mektup” ise, bugün halen başımız dik bir şekilde “barış sosyalizmde” demek için bize güç veriyor.

Bizim açımızdan Mahmut Dikerdem’in anısını yaşatıyor olmak, halen sahnelenmekte olan emperyalist oyunlara karşı mücadele etmeye devam etmektir. Barışın, ancak adil ve kalıcı bir barışın, emperyalizme karşı mücadele etmeksizin kazanılamayacağının farkında olmak demektir. Bu yıl bütün bunlara ek olarak Mahmut Dikerdem’in bir bölümü daha önce de yayınlanmış olan eserlerini barışseverlerle buluşturarak, bölgemizde ve dünyada savaş değil barış istediğimizi daha gür bir sesle haykıracağız.

Bu amaçla, 3 Ekim Perşembe günü saat 13.00’de Karacaahmet Mezarlığı’nda “barışın elçisi”ni kabri başında anacağız.

5 Ekim Cumartesi saat 17.00’deyse barış mücadelesindeki yoldaşları ile beraber Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde, Barış Derneği tarafından düzenlenen bir toplantıda birlikte olacağız. Anmada, Mahmut Bey’in eserlerinden derlenen “MAHMUT DİKERDEM ESERLER -Salon Verir, Sokak Alırız-” kitabının tanıtımını yapacak, barış mücadelesinin dünü, bugünü ve yarını üzerine sohbet edeceğiz.

6 Ekim Pazar saat 13.00’deyse, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi – Ayhan Şahenk Salonu’nda, birçok değerli sanat, siyaset ve düşün insanının katkısıyla “Ortadoğu’da Emperyalizm ve Savaş Suçları” başlıklı bir konferans gerçekleştireceğiz.

Mahmut Bey’i hatırlamak, bize özellikle bugünlerde insanlığın barış için mücadele etmeye ne kadar ihtiyacı olduğunu ve barıştan umut kesilemeyeceğini hatırlatıyor. Tüm barışseverleri, bu umuda kuvvet vermeye davet ediyoruz."