Diyarbakır’da Sivas’ta yakılan aydınlar anıldı

Diyarbakır’da gerçekleştirilen etkinlikte, Sivas’ta 33 aydını yakan katillere destek olanların hâlâ aramızda olduğuna vurgu yapıldı.

soL (DİYARBAKIR) TKP Diyarbakır İl Örgütü Sivas katliamının 16. yılında düzenlediği bir etkinlikle Madımak Oteli'nde katledilen 33 aydını andı.

Pazar günü yapılan etkinlik öncesi kent merkezinde bildiri dağıtımı yapıldı ve Diyarbakırlılar etkinliğe davet edildi. TKP Diyarbakır il örgütü binasında düzenlenen etkinlik ilk olarak geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren şair Kemal Özer ve Sivas'ta katledilen 33 aydın için yapılan saygı duruşuyla başladı.

Saygı duruşunun ardından Sivas katliamıyla ilgili bir sunum yapıldı. Sunumda "Sivas'ta yapılan gerici katliam, devletin kolluk güçleriyle, bürokratıyla, başbakanı, cumhurbaşkanıyla durup izlediği ve katillere arka çıktığı planlı bir olay" olduğuna vurgu yapılırken, dönemin Refah Partili belediye başkanının olaylardan önce şehir dışından yüzlerce gerici katili şehre getirtip konaklama hizmeti sunduğu ve günler öncesinden kaldırım yapımı gerekçesiyle otelin yakınlarına taşlar yığıldığı hatırlatıldı. Madımak Oteli'nin gerici yobazlar tarafından ateşe verilmesini televizyonlar canlı gösterirken polisin ise olayları izlediğine dikkat çekilen sunumda, "Olaylar sırasında belki de en manidar olanı dönemin yöneticilerinin yaptığı açıklamalardır. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 'benim halkımla polisimi karşı karşıya getirmeyin' açıklaması. Ve yine başbakan Tansu Çiller' in konuyla ilgili 'çok şükür oradaki insanlara bir zarar gelmemiştir. Halktan kimsenin burnu kanamamıştır, ölenler dumandan boğularak ölmüşlerdir' şeklinde bir beyan vermesi aslında bu olayın tüm boyutlarıyla planlanmış olduğunun net bir göstergesidir. Sivas'ı unutmadık unutturmayacağız. Bugün daha da yakıcı bir başlık halini alan karanlığa karşı aydınlık mücadelemizde Sivas'ta katledilen aydınlarımız yolumuza ışık tutmaya devam edecektir" sözlerine yer verildi.

Sunumun ardından 33 aydının fotoğraflarından derlenen sinevizyon ve belgesel gösterimi yapılırken sonrasında TKP üye ve dostları tarafından Sivas olayları ve gericilikle mücadele üzerine bir sohbet gerçekleştirildi.