Yiğit Bulut yeniden okunmak istiyor

Daha önce yazdığı evrim karşıtı yazılarla ve Zaman Gazetesi'ne verdiği röportajla gündeme gelen Yiğit Bulut, evrim tartışmasını yeniden başlatmaya karar verdi. Bulut, kendi evrim manifestosunu yazdı.

soL (HABER MERKEZİ) Bir süre önce Vatan gazetesinden ayrılarak Habertürk'e geçen "ekonomist" Yiğit Bulut, yine evrim teorisine saldırdı. Vatan'da yazdığı evrim karşıtı yazıların ardından Zaman gazetesi ile yakınlaşan ve bu gazeteye bir de röportaj veren Bulut, "Evrim tartışmasını yeniden başlatıyorum" başlıklı yazısında, hayatında en çok tepki ve katkı aldığı yazıların evrimle ilgili yazıları olduğunu belirtti.

Konunun daha çok tartışılmasını istiyormuş
Bulut, daha önce kaleme aldığı "Evrime inananlara inanamıyorum" başlıklı yazılarda en büyük desteği yandaş medyadan bulmuştu. Bulut'un dün yayınlanan yazısı da Zaman'ın internet sitesinde manşetin altında yayınlandı. "Sevgili dostlar, Türkiye'de 'evrim karşıtı ve taraftarının' ne kadar çok olduğunu 'yazdığım evrim yazıları ve yaptığım konuşmalar' sonrasında gördüm, daha doğrusu yaşayarak öğrendim" diyen Bulut, konunun daha fazla tartışılmasını istediği için kaldığı yerden devam etmek istediğini belirtti.

Zaman, Bulut'un bu yazısını "Geçenlerde evrim teorisi ve varoluşla ilgili 'aykırı' düşüncelerini okurlarıyla paylaşan ve fanatik Darwinistlerin aşırı tepkisiyle karşılaşan Yiğit Bulut evrim ve varlığın kökeni ile ilgili tartışmasını tekrar başlattı" spotuyla duyurdu.

"Evrim manifestom"
Mükemmel sonuçların rastlantısal olabileceğine inanmadığını belirten Bulut, kendi evrim manifestosunu yazdı. "Konuyu 'teknik detaya' boğmadan, oldukça 'sade' bir şekilde ele almaya" çalıştığını söyleyen Bulut, bu yazıda da daha önceki yazılarında olduğu gibi bir çok çarpıtmaya başvurdu.

Evrim teorisine karşı çıkış nedenlerini altı maddede toplayan Bulut, konuyla ilgili olmayan bir çok bilimsel veriyi sıralayarak evrim teorisini çürütmeye çalıştı. Elektronların hızını ve farklı yörüngelerde dönmelerini örnek olarak gösteren Bulut, buradaki "muhteşemlikten" yola çıkarak evrimi çürütmeye çalıştı.

Bilinemezci değil ama
Bulut, evrim karşıtlarının alışılmış tezlerinin yanı sıra ilginç bir yönteme sahip. Evrende şimdi bilmediğimiz şeylerin bir gün bilinebileceğini yazan Bulut, "Algılayamadığımız 'bölümler' için herkes kendine göre 'mekanizmalar' kurar. Kimi 'kuantum' der, kimi 'Bundan sonrasına sadece inanılır, sorgulanmaz' der. Algılama düzeyimiz arttıkça göreceğiz ve bileceğiz ki evrenin özündeki 'matematik gerçeklere dayanan sebep-sonuç' yasaları kesindir ve 'elle tutulabilir, kâğıda dökülebilir' hale gelebilir. Bir mühendis 'statik hesabı' kâğıda döker, bir çocuk oraya sadece 'duvar' diye bakar!" dedi.

"Yaratıcı bilinci inkar etme"
Var olan her şeyin evrilmekte olduğunu ancak "rastlantısal başlangıç ve sonrasında gelişim" anlamında evrimin söz konusu olmadığını iddia eden Bulut, bu iki durum arasında çok büyük fark olduğunu belirtti. Yiğit aradaki farkı kendince şöyle anlattı:

Evrim "süreklidir", her yerdedir ve "bilinçli bir zekânın yaradılışı başlattığı" süreç içinde "iyiye ve güzele doğru" evrim veya "tekâmül" maddi-manevi anlamda devam eder. Bir sistemi kurarsınız, bileşenlerini "tasarlarsınız", sonrasında sistemin işleyişi sırasında karşılıklı etkileşimle "yeni sonuçlar" ortaya çıkabilir. Bu da "evrimdir" ama "yaratıcı bilinci" inkâr etmek gerekmez.