TRT futbol dinleyicilerini aldatıyor!

Süper Lig maçlarının radyodan canlı yayın hakkını satın alan TRT'nin maçları stüdyoda televizyondan izleyerek naklettiği açığa çıktı. Haber-Sen TRT'nin futbol dinleyicilerini aldattığını ve yayıncılık etiğini ihlal ettiğini söyledi.

Süper Lig maçlarının radyodan naklen yayın haklarını satın TRT'nin maçları stüdyoda televizyondan izleyerek aktardığı öne sürüldü. Haber-Sen tarafından yapılan açıklamaya göre, TRT futbol dinleyicilerini aldatarak yayıncılık etiğini hiçe sayıyor.

Haber-Sen'in açıklamasında "Yayıncılık konusunda hiçbir birikimi olmayan kişileri 'yönetici' yapan Genel Müdür İbrahim Şahin, bu yöneticiler sayesinde radyo yayıncılık tarihine geçecek 'cinlik'lerin de altına imza atıyor" denildi. Uygulamanın yayıncılık etiğine aykırı olduğunu ifade eden Haber-Sen Merkez Yürütme Kurulu, TRT Radyo-1'in nasıl "naklen" maç yayını yaptığını ise şöyle anlattı:

Konu, TRT Radyo-1’den canlı olarak yayınlanan Süper Lig maçları.

Birkaç hafta önce yüklü bir bedel ödeyerek Süper Lig maçlarının radyodan naklen yayın hakkını satın alan TRT, maçların oynandığı stadyuma ekip göndermeksizin bu maçları “canlı” yayınlama başarısını gösteriyor!

Nasıl mı?

Fazla değil birkaç yıl önce TÜBİTAK’tan transfer ettiği Arif Koyuncu’nun “cin” buluşları sayesinde. Genel Müdür İbrahim Şahin’in Radyo Dairesi Başkanlığına “Başkan” olarak atadığı, bu da yetmezmiş gibi bir de Ankara Radyosu yönetimini teslim ettiği bu “mucit” yönetici, yıllardır hiçbir yayıncının aklına gelmeyeni yaptı:

Önce radyo stüdyolarının içine yerleştirmek için resim monitörü, sonra da on binlerce dolar ödenerek profesyonel (şifre çözebilen) uydu alıcısı satın alındı ve sisteme bağlandı. Stadyumda maçı anlatması gereken spor spikeri, bu stüdyoya oturtulup canlı Lig TV görüntülerini monitörden izleyerek maçı anlatması sağlandı. Ankara radyo stüdyosundaki koordinatör spikerin “şimdi de Sivasspor-Kayserispor maçına bağlanıyoruz” anonsu üzerine, yan stüdyoda bulunan malum spiker, sanki Sivas 4 Eylül Stadyumu’ndaymış gibi maçı anlatmaya başladı. Dinleyiciler durumu fark etmesin diye, Lig TV yayınının ikinci ses kanalındaki stadyum ortamının doğal sesi (efekt sesi olarak adlandırılan tezahürat, hakem düdüğü vb sesler) de yayına verilerek, spikerin maçı Sivas’tan anlattığı izlenimi yaratıldı. Yani radyo dinleyicileri aldatıldı. Yani yayıncılık etiği hiçe sayıldı!

Lig TV’nin yayın sesi (efekt kanalı) aynı anda Radyo-1 canlı yayınında kullanıldı!
TRT'nin maç yayınlarında efekt seslerini de Lig TV'den aldığını ifade eden Haber-Sen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Lig TV, özet görüntüleri yayınlama hakkı olan TRT’ye “sadece maçları kaydetmesi ve özet hazırlaması” için kendi uydu şifrelerini veriyordu. Ama TRT yöneticileri, bu şifreleri kullanarak çözdükleri maç yayınlarının efekt seslerini, canlı olarak Radyo-1 yayınında kullandı. Yani TRT, bir başka yayıncı kuruluşun canlı yayın sesini, kendi canlı yayınında kullandı.

Ekip göndermeksizin naklen yayın yapıldı!
Haber-Sen Süper Lig'in 13. haftasında oynanan Mersin İdmanyurdu-KDÇ Karabükspor, Bursaspor-MP Antalyaspor ve Sivasspor-Kayserispor maçlarında bu yöntemin kullanıldığını tespit ettiklerini vurguladı. Açıklamada "TRT’nin spor spikeri, ne Mersin’e ne Bursa’ya ne de Sivas’a gönderildi. Merkezdeki radyo stüdyosundan, ama sanki o şehirdeymiş gibi maçları anlattı" denildi.

Nasıl ortaya çıktı?
Haber-Sen yayıncılık skandalını nasıl tespit ettiklerini ise şu sözlerle açıkladı:

Olay, Ankara Radyosu Müdürlüğü’nü adeta nazi kampına çeviren (bkz önceki basın açıklamalarımız) Arif Koyuncu’nun son uygulamalarını yerinde incelemeye giden Merkez Yönetim Kurulu üyemizin, radyo ana kumanda birimini ziyaret etmesi esnasında tüm bunlara bizzat şahit olmasıyla ortaya çıktı. Nazi kamplarına taş çıkartırcasına su sebillerini yasaklayan ve idari personelin yanı sıra 24 saat süreyle görev yapan yayın personelini de susuz bırakan bu “mucit” yöneticiyi, geliştirdiği yeni teknikler nedeniyle yayıncılar camiasının takdirlerine sunuyoruz.

Haber-Sen açıklamasının sonunda ise "Ne diyelim, TRT’nin bu buluşu, yayıncılık etiğine hayırlı uğurlu olsun!" dedi.

Aksini ispatlamaya çağırdılar
Açıklamaya düşülen notta ise TRT yönetiminin maçların bu şekilde nakledilmediğini iddia etmesi halinde bunu ispat etmeye çağrıldı. Açıklama notunda, "TRT yönetimi, gözlerimizin önünde gerçekleşen bu olayların aksini iddia ediyorsa, yukarıda belirttiğimiz illerdeki (Mersin, Bursa ve Sivas) maçlara hangi spiker ve teknisyenleri görevlendirdiğini, il dışı resmi görevlendirme belgelerini de ortaya koyarak açıklamalıdır. Ya da bu illere ekip göndermeksizin söz konusu canlı yayınları nasıl gerçekleştirdiğine açıklık getirmelidir" denildi.

(soL-Haber Merkezi)