Taraf'ın 'tavşana kaç, tazıya tut' oyunu...

Taraf gazetesinin polis yazarlarından Önder Aytaç'ın, "Öcalan asılsın" çıkışının ardından Kürt hareketinden gelen baskılar nedeniyle yazılarına "ara verildi", ancak durum belirsizliğini koruyor. Aytaç'ın, ortamın yatışması için bir süre "izne çıkarıldığı" iddia ediliyor.

Taraf'ın polis kadrosundan köşe yazarlarından olan Önder Aytaç'ın köşe yazılarına son verildiği haberinin ardından yaşanan belirsizlik, Aytaç'ın açıklamaları nedeniyle devam ediyor.

Geçtiğimiz gün basına yansıyan habere göre, bir televizyon programında "Abdullah Öcalan asılsın" dediği için iki gün önce Taraf gazetesi tarafından işine son verildiğinin bildirildiği iddiası üzerine Habertürk'e bir açıklama yapan Aytaç, "Taraf'taki yazarlık durumum devam ediyor. İlişiğim tam olarak kesilmedi ama yazılara ara verme kararı alındı. Sadece izne ayrıldım. Tekrar geri döneceğim. Ben de bu süre zarfında başka bir yere geçebilirim. Çok uzun zamandır izin yapmamıştım, ben izin talep ettim onlar da uygun buldu" dedi.

Önder Aytaç'ın "asalım"cı çıkışı, "demokrat" Taraf'ı zora soktu
Taraf’taki yazıları ve televizyon programlarındaki çıkışlarıyla dikkat çeken Önder Aytaç, 18 Haziran 2010 tarihinde Fethullahçılara ait Küre TV'de katıldığı Haber Aktüel programında, "Öcalan madem elinizde, alır karşınıza dersiniz ki, 'eğer Türkiye'de bir ay içerisinde bir yaprak kımıldarsa, bu terörü bitirmezsen, seni idam ederim, seni asarım.' Bakın bakalım bu olayların hepsi bitmiyor mu... Bitmiyor mu, o zaman da alır asarsınız, öldürürsünüz. O zaman geleceği kurtarabilirsiniz" demişti.

Aytaç'ın bu sözleri, hem yazarı olduğu Taraf gazetesinin kimi yazarlarının eleştirisine uğramış hem de Fırat Haber Ajansı'nda kendisiyle ve yazarı olduğu Taraf gazetesiyle ilgili sert eleştiriler yayınlanmıştı. Günlük gazetesinde de daha önce Kürt siyasetinin olağanın ötesinde kredi tanıdığı Taraf gazetesine, "bir yol ayrımı ile karşı karşıya olduğu" uyarısında bulunuldu.

Taraf'tan "unutturma" oyunu mu?
KCK Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Cemil Bayık'ın, "'Öcalan öldürülsün' diyenlere sesleniyorum, kimin öldürüleceği belli olmaz" şeklinde ifadeler kullandığını ve bunun kendisine yönelik bir tehdit anlamı taşıdığını iddia eden Önder Aytaç, "benim Abdullah Öcalan ile ilgili sözlerim ve PKK'nın derin yapılarla ilişkileri olduğu yönündeki değerlendirmelerim örgütü kızdırdı. Son dönemdeki yazı ve değerlendirmelerim sonrasında örgüte yakın kaynaklarda yazılıp çizilenler tabii ki önemli. Kararın alınmasında etkili olduğu söylenebilir" diyerek Taraf'ın da tehdit edildiğini iddia etmiş oldu.

Taraf'tan konuya ilişkin bir açıklama gelmezken, "böyle değerli bir yazarı" kaybetmek yerine, Aytaç'ın iddia ettiği gibi kısa bir tatile çıkarılması ile tepkilerin yatıştırılmaya çalışılacağı yorumları yapılıyor.

Polis ve demokrasi aynı koltukta... Zor!
Yazar kadrosunda Önder Aytaç dışında Emre Uslu'ya da yer veren Taraf, Emniyet kadrolu bu iki yazarına, "Apoletika" adlı ortak köşelerinde gazetenin AKP-Fethullah-ABD eksenli yayın çizgisine tamamen uyan yazılarını yazmaya devam etmeleri için, çeşitli dönemlerde gelen tepkileri gözardı etti.

Taraf gazetesi yönetiminin, daha önce olumlu değerlendirmelerini aldıkları Kürt siyaseti çevrelerinden, Önder Aytaç'ın Öcalan'la ilgili son sözlerinden sonra gelen tepkileri karşılamanın ise pek de kolay olmayacağını anladığı görülüyor.

Önder Aytaç'ın, "Apoletika" adlı köşesinde, 18 Haziran'daki "Öcalan asılsın" gafından sonra 21 ve 28 Haziran tarihlerinde iki köşe yazısı daha yayımlandı. Fakat, aradan geçen zamanda Önder Aytaç'ın hâlâ köşesinde yazıyor olduğu için artış gösteren tepkiler nedeniyle 5 Haziran'da yayımlanması beklenen son yazısının yayımlanmaması üzerine, Aytaç'ın Taraf yönetimine başvurduğu ve bir süre izne ayrılmasında ortaklaşıldığı tahmin ediliyor.

"Apoletika" adlı köşede Önder Aytaç'la ortak yazılar kaleme alan daha sonra ise "Açılım" adlı sadece kendisine ait bir köşeye sahip olan, Taraf'ın polis kadrosundan diğer yazarı Emre Uslu ise, yazılarına devam ediyor.

(soL-Haber Merkezi)