Oku, Emre Aköz, oku (üstelik bedava!)

Emre Aköz, öğrenciler için “Hiç yüzleri kızarmadan ‘parasız eğitim’ istiyorlar” yazdı, başkalarının sırtından geçinmekle itham etti. Aköz’e iki çift hatırlatmamız var.

Sabah gazetesi yazarı Emre Aköz, gençliğin AKP’ye karşı yaptığı eylemleri eleştirmek adına kaleme aldığı yazısında, “eşit ve parasız eğitim” hakkına da saldırdı.

Aköz şöyle yazdı:

Mesela, yüzleri hiç kızarmadan, "parasız eğitim" istiyor ve bunu bir "hak" olarak görüyorlar.
Hocalar bunlara ders anlatacak... Kütüphaneden yararlanacaklar... Yemek yiyecekler... Isınmak için doğalgaz, aydınlanmak için elektrik, temizlenmek için su kullanacaklar...
Ancak hiç para vermeyecekler!
Özetle "Başkaları bize baksın" mantığı...
Maliyetler başkalarının cebinden çıkacak.
Oh ne ala memleket!
İdeolojiyle maskelenmiş bir utanmazlık hali değil mi bu?

Emre Aköz, oku:

Türkiye Cumhuriyet Anayasası, Madde 42
Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. (...)İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır. (...)

Anayasa’yı yazanlar, hiç yüzleri kızarmadan “eğitim parasızdır” yazmışlar, görüyor musun? Hadi sosyalist ülkelerde her seviyede eşit ve parasızdı ama onlar, malum, komünistti. Peki “refah devleti” döneminde Avrupa ülkelerinde de parasız olması? Onlar da mı “ideolojik maskeli utanmazlar”dı?

Eğer dersen ki Anayasa’ya bu maddeyi koyanlar Kemalistler’di zaten, Avrupalılar da sonradan doğru yolu buldu bakın paralılaştırıyorlar eğitimi... Sürekli pohpohladığın AKP Anayasa'yı değiştirdiği sırada sen “Yetmez ama evet” derken, bu "utanmaz" maddeye de değineydin ya!

Emre Aköz, oku:

"Türk Dil Kurumu sözlüğü
Vergi: Kamu hizmetlerine harcanmak için hükûmetin, yerel yönetimlerin yasalara göre doğrudan doğruya veya bazı malların fiyatlarının üstüne koyarak dolaylı yoldan herkesten topladığı para."

Oku, öğren. Parasız eğitim başkasının sırtından geçinmek değildir. Devlet kamu hizmetlerine harcanmak üzere herkesten topladığı vergilerle herkese bunu sağlamaya zaten yükümlüdür.

Ama sen toplumsal açıdan hiçbir şeyi düşünemediğin, sadece bireyin bencil bakış açısından bakabildiğin için bunları göremiyorsun.

Peki, öyle olsun. E iyi de, o zaman senin bedavaya okuduğun Kadıköy Anadolu Lisesi, ya da o zamanki adıyla Maarif Koleji’nin parası ne olacak? Boğaziçi’nde okuduğun sosyolojinin parasını kim verecek?

Hayır, bizim de vergilerimiz var ya onun içinden, senin mantığına göre sana biz bakıyoruz, ondan sorduk.

(soL)