Medya Kim Jong Un haberleri uydurmaya doymuyor

Bugün dört gazete, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un “havaalanı tasarımını beğenmediği için” projenin baş mimarını idam ettirdiğini yazdı. Söz konusu gazeteler, “haberi” aldıklarını söyledikleri Batılı kaynakların yazdıklarını bile doğru aktarmadı!

Dış Haberler

Bugün Vatan, Sabah, Star ve Millet gazeteleri Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Pyongyang Havaalanı’nın baş mimarı Ma Won Chun’u havaalanının tasarımını beğenmediği için idam ettirdiğini yazdı. Kuzey Kore lideriyle ilgili tüm “sansasyonel” iddialar gibi bu iddiada hızla internette yayıldı.

Vatan, Star, Sabah ve Millet,  başlıkları haricinde kelimesi kelimesine aynı “haberleri”ne kaynak olarak The Diplomat adlı siteyi gösterdi. Ancak The Diplomat’ın sitesinde, 2014 yılında Ulusal Savunma Komisyonu Tasarım Departmanı Başkanlığı’na getirilen Ma Won Chun’un adının geçtiği son haber 6 Şubat 2015’te yapılmıştı. Ankit Panda imzalı bu haberde ise Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Ordusu’nun operasyonlardan sorumlu komutanı Pyon In-son’un “Kim’den farklı görüşler dile getirdiği için idam edilmiş olabileceği” söyleniyor, bu iddiaya kaynak olarak da Bloomberg’in 4 Şubat’ta yaptığı bir başka haber gösteriliyordu. Bloomberg’in haberinde ise iddianın kaynağının “adı açıklanmayan bir Güney Koreli yetkili” olduğu belirtiliyor.

The Diplomat’ın aktardığı, Bloomberg’in yaptığı “haberin” devamında aynı Güney Koreli kaynağın Seul’de yaptığı açıklamada, Kim Jong Un’un Kasım 2014’te Tasarım Departmanı Başkanı Ma Won Chun’u yolsuzluk ve emirlere itaatsizlik gerekçeleriyle görevinden aldığı iddiasına yer veriliyordu. Gerek The Diplomat, gerekse Bloomberg, Güney Koreli kaynağa dayandırdıkları “haberde” Ma Won Chun’un idam edildiği gibi bir iddiaya yer vermedi.

AMERİKAN KAYNAKLARININ BİR DEDİĞİNE, BİZİMKİLER BİN DİYOR

Ancak Batı’da olduğu gibi Türkiye’de de merkez medyanın en sevdiği yalan nesnelerinden biri haline gelen Kuzey Kore lideriyle ilgili haberler, Şubat ayında yayımlanan bu iddialarla ilgili hep bir ağızdan bugün şunları yazdı:

Geçen yıl ortadan kaybolana dek Ulusal Savunma Komisyonu Tasarım Departmanı Direktörü olan Ma Won Chun, geçen hafta Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı tarafından yayınlanan ve Kim Jong Un ve eşini yeni havalimanını gezerken yansıtan fotoğraflarda görülmedi.

Ma Won Chun’un idam edildiği yönündeki iddianın, yeni havalimanına ilişkin Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı’nın geçtiği şu bültenle aynı döneme gelmesi de dikkat çekti:

“Terminal 2 inşaatının son aşamasında kusurlar ortaya çıktı. Çünkü tasarımcılar, partinin mimari güzellik anlayışını göz önünde bulundurmamışlar.”

Kuzey Kore resmi haber ajansının Pyongyang Uluslararası Havaalanı’nın yeni terminaliyle ilgili basın duyurusunu buradan okuyabilirsiniz.

Bildiride “tasarımcıların partinin mimari güzellik anlayışını göz önünde bulundurmadığı” gibi bir ifade geçmiyor. Kim Jong Un’un ziyaretinde kendisine Hwang Pyong So, Pak Pong Ju, Kim Yang Gon, Ri Jae Il, Ri Pyong Chol, Kim Yo Jong ve Jo Yong Won’un eşlik ettiği söyleniyor. Yani gerçekten de Ma Won Chun’un ziyarete katılmadığı anlaşılıyor. Ancak buradan Chun’un idam edildiği sonucunu çıkarmanın da Türk medyasına düştüğü anlaşılıyor.