Kirli Oyunlar: TRT’den ‘yeni Osmanlı’ dizisi

TRT, V. Murat döneminin konu edildiği “Kirli Oyunlar” başlıklı yeni bir dizinin yayınına başlanılacağını duyurdu. Ramazanda başlayacak “yeni Osmanlı” dizisinde darbeci paşalardan, masonlara ne ararsanız var.

TRT, ramazanda Kirli Oyunlar adlı yeni bir dizinin yayınına başlanacağını duyurdu. V. Murat dönemini anlatacağı açıklanan “yeni Osmanlı” dizisinin ilk bölümünün fragmanı yayınlandı.

Dizinin tanıtımının yapıldığı www.kirlioyunlar.org adlı internet sitesinde “yeni Osmanlı” dizisi hakkında şu bilgiler veriliyor (anlatım bozuklukları sitede yer alan tanıtım yazısının orijinalinden kaynaklanmaktadır):

Kirli oyunlar dizisi Osmanlı imparatorluğunun son zamanlarındaki hesaplaşmaları anlatıyor. Dizimizde 5. Murat devri konu alınıyor. 5. Murat’ın en çok konuşulan olayları ele alınıyor. Masonluk sahnesi, aklını yitirme noktasına gelişi, cuntanın Abdülaziz Sultanı öldürmeleri ve bunların en önemlisi olan Yıldız Mahkemeleri’nin başlıca anlatılacağı konular arasında olduğu gelen bilgiler arasında. Daha fazlası için bizden ayrılmayın.

Darbecisi, masonu, bankeri... Tekmili birden…
Senaryosunu Avni Özgürel’in yazdığı dizinin Youtube’da yayımlanan fragmanın altında ise şunlar söyleniyor:

1876 senesinde 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz, arkasından çevrilen dolaplardan habersiz ülkesinin menfaatleri için yeni atılımlar yapmakla meşgüldü. Ancak, " Erkan-ı Erbaa " ( Hüseyin Avni Paşa, Mithat Paşa, Sadrazam Rüşdi Paşa ve Şeyhülislam Hayrullah efendi ) medrese hocalarıyla para karşılığı anlaşıp, onların topladığı halkı sarayın önüne getirerek istedikleri atamaları yaptırmakla darbenin ilk adımını başlatmışlardı. Öte yandan Osmanlı Veliaht Şehzadesi (V.) Murad Efendi, darbeci paşaların oyunları üzerine masonluk locasına kaydını yaptırmış, ilk kez bir Osmanlı Padişahı tarihe adını " mason " olarak yazdırmıştı. 5. Murad amcasından gizli olan borçlarını Galata bankeri Hristaki efendi ile kapatıyor, Hristaki bir anlamda darbenin finansal desteğini de sağlıyordu.

1917 senesinde Sabık Osmanlı hükümdarı 2. Abdülhamid Selanik'teki sürgünden sonra Beylerbeyi Sarayı'na getirtilmişti. Zaman zaman Abdülaziz'in aleyhine gelişen olayların perde arkasını kızı Ayşe Sultan'a aktarıyor, hatıralarını paylaşıyordu.

Aktarılanlardan, ramazanda yayına girecek Avni Özgürel imzalı “yeni Osmanlı” dizisini izleyenlerin, “koskoca imparatorluğu kemiren darbeci zihniyet” ve “dış mihraklar” edebiyatının tadına varacağı sonucu çıkartılabiliyor. Masonlardan cuntacılara kadar herkesin dizideki yerini almış olması, “vesayet edebiyatı”nın nadide bir ürünüyle karşı karşıya olduğumuzu düşündürüyor.

Haydi bastır!
“Yeni Osmanlı” dizisinin Yeni Osmanlı’nın bölgede atağa kalktığı bir dönemde, üstelik ramazan ayında yayına girecek olmasının da dizinin yedi cihana nam salmasını beraberinde getireceği tahmin ediliyor. Dizinin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar gibi hanedanlıklara ve Mısır, Tunus, Libya gibi "devrimini" tamamlayarak vesayetçi rejimlerden kurtulan ülkelere ihracının gündeme gelebileceği bekleniyor. "Yeni Osmanlı" dizisinin Suriye'de ise "şimdilik" ilgi çekmesi beklenmiyor.

(soL-Haber Merkezi)