İşkenceyi anlatan diziye soruşturma

Diyarbakır Cezaevi'nde 12 Eylül Darbesi'nden sonraki dönemde yapılan işkenceleri anlatan "Bu Kalp Seni Unutur mu?" adlı diziye soruşturma açıldı. Soruşturmanın, cezaevinde 1980-1982 yıllarında müdürlük yapan Esat Oktay Yıldıran'ın oğullarının şikâyetçi olması nedeniyle açıldığı bildirildi.

Türkiye'de 12 Eylül Darbesi sonrasında yaşananların anlatıldığı "Bu Kalp Seni Unutur Mu?" adlı dizinin aynı dönemde Diyarbakır Cezaevi’nde meydana gelen işkenceleri anlatan bölümüyle ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi. Dizinin ilgili bölümünde Esat Oktay Yıldıran’ın adı geçiyor,

Diyarbakır Cezaevi’nde 1980-1982 yıllarında müdür olarak görev yapan Esat Oktay Yıldıran’ın oğullarının, dizinin söz konu bölümü ile ilgili, "kişinin hatırasına hakaret" iddiasıyla şikâyette bulundukları öğrenildi.

Açılan soruşturma kapsamında dizinin senaristi Nilgün Öneş, yapımcısı Bahadır Atay ve Tomris Giritlioğlu ile yönetmen Aydın Bulut’un talimat yoluyla İstanbul Adliyesi’nde ifadeleri alınması kararlaştırıldı. Dizinin yapımcısı Tomris Giritlioğlu Adliye'de ifade verdikten sonra basına ve kamuoyuna bir açıklama yapacaklarını belirtti.

12 Eylül sonrasında 1981-1984 yılları arasında Diyarbakır Cezaevi’de 34 mahkûm gördükleri işkenceler nedeniyle ya da işkence sırasında hayatlarını kaybetmişlerdi.

1980-1982 tarihleri arasında cezaevinin iç güvenlik komutanı olarak görev yapan Yıldıran döneminde, mahkûmlara insanlık dışı birçok işkence yapılmıştı.
Yıldıran 22 Ekim 1988’de, İstanbul Kısıklı’da bir belediye otobüsünün içinde, kafasına sıkılan üç kurşunla öldürülmüştü.

(soL-Haber Merkezi)