Demokrasi kavgasında paranın lafı mı olur Ahmet?

Ahmet Altan'ın uzun süredir yaşanan mali sıkıntılar nedeniyle Taraf gazetesinden uzaklaştığını iddia eden ANF, Yasemin Çongar’ın bu durumu yazı işlerinde duyurduğunu belirtti.

Taraf gazetesinin yıllardır ekonomik sıkıntı çektiği biliniyor. Birçok çalışanına para veremeyen, bu nedenle sık sık gündeme gelen Taraf’ın genel yayın yönetmeni Ahmet Altan, ekonomik nedenlerle gazeteden uzaklaşıyor.

“Harcamaları kesilince rahatsız oldu”
Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) gündeme getirdiği iddiaya göre, Ahmet Altan Taraf’taki görevini bundan böyle evinden sürdürecek. Altan’ın patronlarla kavgasını Yasemin Çongar yazıişlerinde duyurdu. Altan’ın gazeteden ayrılmasında ekonomik sorunların etkili olduğu ve yazarın tüm harcamaların muhasebe tarafından kesilmesi nedeniyle son derece rahatsız olduğu söyleniyor.

Haber üretimi ve editörlük konusunda çok ciddi bir katkısı olmayan Altan’ın Taraf’taki köşesinde yazmaya devam edeceği, yayın yönetmenliği görevini ise “uzaktan” sürdüreceği söyleniyor. Taraf’ı bir misyon gazetesi olarak kurgulayan, bu iddiayla muhabir ve editörlerin uzun süre para almadan çalışmasını sağlayan Altan’ın ekonomik sorunlar nedeniyle gazeteden uzaklaşması dikkat çekti.

Misyon gazetesi ve patron Altan
Taraf’ta çalışanların nasıl bir motivasyonla uzun süre para vermeden çalıştırıldığını Taraf gazetesinin eski Politika Editörü Ahmet Meriç Şenyüz, Odatv’ye verdiği röportajda şöyle anlatmıştı:
“Taraf’ı bir nevi kendi gazeteleri gibi benimseyip hep beraber bir şey yapıyoruz havasına girdiler. Ben pek katılmasam da bazı arkadaşlar hep beraber Türkiye'ye demokrasi getirme misyonuna hizmet ediyoruz filan diye düşünüyorlardı. Bu nedenle bu sıkıntılar hoş görülüyordu. Ama hiç de böyle bir şeyin olmadığı sonradan ortaya çıktı. Ben ayrıldıktan sonra yapılan bir yazı işleri toplantısında, Ahmet Altan, ‘bu sayfaların hepsi benim, ben size bunları doldurmanız için para veriyorum’ demiş.”

Kendini sayfaların sahibi olarak gören Altan’ın, maaş alamadıkları için itiraz eden habercilere sert yanıtlar verirken, harcamalar kısıldığı için gazeteden uzaklaşması, ne kadar samimi olduğunu da gösterdi.

“Niye yazıyorsun ki?”
Daha önce Taraf’tan parasını alamayan ve bu nedenle sıkıntı yaşayan birçok haberciye gazeteden verilen cevap “madem para almıyorsun neden çalışmaya devam ediyorsun” olmuştu.

Taraf'ın teknoloji sayfasını hazırlayan Kemalettin Bulamacı’nın geçiğimiz günlerde internet sitelerinde yer alan ve yaşadığı sorunları dile getirdiği maili de sert suçlamalar içeriyordu. "Uzanlar bile Taraf gazetesi yönetiminden daha dürüsttü" diyen Bulamacı, Taraf'ın kendisine defalarca yalan söyleyerek sözünde durmadığını iddia etti. Bulamacı’nın mailinde dikkat çeken bir nokta da muhasebenin kendisine verdiği cevaptı: “Finans Müdürü Hülya Hanım kızdı bana, 2 senedir para almıyorsun ne diye yazı yazıyorsun ki diye..”

Daha önce benzer sıkıntılar yaşayan ve yaşadıklarını basına anlatan haberciler de muhasebeden aynı cevabı aldıklarını belirtmişlerdi.

Taraf gazetesinin Ankara Bürosu'nda çalışan temsilci ve muhabirlerle Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan arasında aylardır maaş alamamak başta olmak üzere pek çok konuda sorun yaşanmış, ardından bu sorunların çözümü noktasında adım atılmayınca 2009’da, 8 muhabir topluca ayrılmıştı.

Taraf gazetesi Yurt Haberleri Müdürü Gürkan Öztekin de gazeteyle yollarını ayırmıştı. Yerel muhabirlerin telifleri aylarca ödenmeyince, Taraf'ın Ankara ve İstanbul dışındaki tüm muhabirleri de bir süre önce iş bırakmıştı.

Cemaat’ten maddi destek çağrısı
Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, 1 Temmuz 2010 tarihli yazısında Taraf gazetesine reklam vermeyen işadamlarına şu ifadelerle gözdağı vermişti:

“Mesela Taraf gibi, bugün demokratikleşme sürecinde ilkeli ve cesur duruşuyla medyada ayrı bir yeri olan gazeteye, reklam vermekten kaçınan işadamları var. ‘Ergenekon ters tepebilir, asker geri dönebilir’ diye hesap yapanlar var. Bürokraside de, yüksek yargıda da, medyada da, iş dünyasında da var böyleleri... Ne diyelim, herkes kendisine yakışanı yapar.”

Sahibi giderek büyüyor!
Ekonomik sıkıntıda olduğu gerekçesiyle çalışanlarına düzenli maaş ödenmeyen Taraf gazetesinin sahibi Başar Arslan, son bir yılda milyonlarca TL yatırım yaparak iki yeni şirket kurdu. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 3 milyon TL sermayeli “Mürekkep Matbaacılık ve Medya Basım Radyo ve Televizyon İşletmeciliği Anonim Şirketi”ni kuran Başar Arslan, şimdi de “Genetik Teknolojileri Tanı ve Tedavi Anonim Şirketi” ile sağlık sektörüne girdi.

(soL - Haber Merkezi)