CNN şahane: Yalancının karşısında oturan da CIA ajanı çıktı

CNN’in Suriye haber kaynağı Danny Dayem’in uydurma haber yaptığının ortaya çıkmasından sonra programı sunan Anderson Cooper’ın geçmişinde CIA için çalıştığı ortaya çıktı. Cooper Ortadoğu’daki gelişmeler boyunca yaptığı yayınlarla işgalleri desteklemişti.

Güvenlik gerekçeleri ile bölgeye haberci yollayamadığını iddia eden CNN’in haber kaynağı olduğunu söylediği Danny Dayem’in haberlerini düzenbazca hazırladığının orta çıkması ile CNN’in güvenirliği sarsılmıştı. Kanal kendisini kurtarmak için Dayem’i Anderson Cooper’ın ”360” programına çıkarmış, Dayem'e "CNN muhabiri olmadığını ve CNN'den tek kuruş para almadığını" söyleterek kendisini aklamaya çalışmıştı.

Programın sunucusu Cooper’ın da eskiden CIA’de çalıştığı gerçeği ise medyanın Ortadoğu’daki emperyalist oyunlardaki rolünü bir kez daha açıkça gözler önüne seriyor.

CIA’in önemli devşirme merkezlerinden biri olarak bilinen Yale Üniversitesi’nde geçen gençlik yıllarında Cooper, yaz aylarında Langley, Virginia'daki CIA karargâhında istihbaratla ilgilenen öğrenciler için hazırlanmış özel bir programa katılarak stajyerlik yaptı. Cooper'ın CIA'yla bilinen ilişkisi, resmi olarak bu kadar. Cooper daha sonra CIA kariyerinden vazgeçerek medyaya yöneliyor. Ancak birçok kişi, Cooper'ın CIA kariyerinin bitmemiş olabileceğini, medyadaki işinin, CIA kariyerinin bir parçası olabileceğini düşünüyor.

Özellikle Arap dünyasındaki gelişmeler sırasında yaptığı haberler ile ABD yönetiminin arkasında duran Cooper, Mısır’da Mübarek rejimine karşı yaptığı yalan haberler ile de tepki çekmiş ve “devletin medya’daki gizli kolu” olmakla suçlanmıştı.

“21. Yüzyılın Mockinbird Operasyonu”

Irak’ın işgali sırasında da “Saddam Hüseyin Heykeli”nin indirilmesi görüntüsü kızgın kalabalıkların işi olarak lanse edilmiş daha sonra heykeli yıkanların ABD askerleri, görüntülerin de tamamen profesyonel bir kurgu olduğu anlaşılmıştı.

CNN’in bu çarpıtıcı bilgileri yoğun bir şekilde vermesi, medyada ABD’nin yeni bir “Mockingbird Operasyonu” ile karşı karşıya mı olduklarına ilişkin tartışmaları başlattı. Mocking Bird operasyonu CIA’in 1950’li yıllardan başlayarak medyaya kendi adamlarını yerleştirmesi ve kamuoyunda özellikle uluslararası gündemlerde devlet politikasını destekleyen haberler yaptırması stratejisine verilen isimdi.

(soL - Dış Haberler)