BirGün muhabirine "demeçten" hapis cezası

BirGün'ün 'kelleci general' olarak bilinen Korkmaz Tağma'ya ilişkin hazırladığı "Mutki kazılarında cemaat generali" haberi için Bitlis İHD temsilcisinden görüş alan muhabir İlkem Ezgi Aşam'a 1 yıl hapis cezası verildi. Böylece haber hakkında görüş öğrenmek bile suç haline getirildi!

BirGün’ün "Mutki kazılarında 'cemaat generali' başlıklı haberinde İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan’dan aldığı görüşün altında imzası bulunan muhabir İlkem Ezgi Aşam’a, "Kişileri hedef göstermek" suçlamasıyla 1 yıl hapis cezası verildi. Gazeteciliğin artık yapılamadığını gösteren skandal karar, sadece haber yayınlamada değil, haber hakkında görüş yayınlamada dahi yasaklamaya gidildiğinin kanıtı oldu.

soL, 10 Şubat 2011 tarihinde, Mutki’de bulunan toplu mezarlarda hayli adı geçen Tağma'nın "kelleci general" olarak bilinirken, nasıl cemaat generalliğine terfi ettiğine ilişkin süreci kapsayan bir haber hazırlamıştı. Haberde, AKP’nin “derin devleti çökerttiği” Ergenekon operasyonlarıyla neden Tağma’ya dokunmadığı sorgulanıyor: http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/cemaatin-generaline-dokunulmuy...

"Gülen'e yakın komutan"
"Mutki kazılarında 'cemaat generali'" başlığıyla 24 Ocak 2011 tarihinde yayınlanan haberde, bölgedeki toplu mezarların 1992-1994 yıllarında Tatvan 6'ncı Zırhlı Tugay Komutanı olan Korkmaz Tağma döneminde kazıldığı öne sürülüyor. ANF’den alıntılanan bir haberde yer alan toplu katliam gözlemlerine de yer veren Birgün, Özgür Gündem gazetesinin Bitlis muhabiri Ferhat Tepe’nin 1993’te kaçırılarak öldürülmesinde Tağma’nın rolüne dikkat çekiyor. Haberde, "Baba İshak Tepe’nin oğlu Ferhat'ın kaçırılmasından sonra kendisini Türk İntikam Tugayı (TİT) adına telefonla arayan ve oğluna karşılık fidye isteyen kişinin Tatvan 6'ncı Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Korkmaz Tağma olduğu" dile getiriliyor. Bölgede Tağma’nın lakabının "kelleci komutan" olarak bilindiğinin söylendiği haberde, "Tağma’nın cemaate yakınlığıyla bilinen Zaman gazetesinin 'Yorum' sayfalarında yazıları yine cemaate yakın olduğu söylenen Timaş Yayınları'ndan da kitapları çıkıyor. Tağma kamuoyunda ise 'Gülen'e yakın komutan' şeklinde tanınıyor” ifadelerine yer veriliyor.

Dört cümlelik suç!
İmzasız yayınlanan habere ek olarak Birgün muhabiri İlkem Ezgi Aşam’a konuşan İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan’ın, "Bitlis'te herhangi bir kahvehaneye girip Tağma'yı sorsanız alacağınız cevap onun buradaki zulmün mimarı olduğu yönünde olacaktır" ifadesi dava konusu oluyor. Ceylan’ın haberdeki ifadeleri şu şekilde: “Korkmaz Tağma, toplu mezarların ait olduğu söylenen dönemde Mutki'de tugay komutanıydı. O dönem Bitlis halkına yaptığı zulümle zaten herkesin tanıdığı bir isimdi. Apaçık bu hareketin içindeydi ve sadece Mutki değil Bitlis genelindeki katliamların mimarıdır. Burada kime sorsanız Korkmaz Tağma kimdir diye, herkesin vereceği cevap aynıdır. O buradaki zulmün mimarıdır."

Haberin içeriği mi, demeç mi rahatsız etti?

Ancak dava konusu Ceylan’ın dört cümle olduğu görülen sözleri değil, sözlere yer veren Birgün gazetesi muhabirinin yaptığı haber oldu. Birgün Gazetesi Sorumlu Müdürü İbrahim Çeşmecioğlu ve alınan demeçte imzası bulunan muhabir İlkem Ezgi Aşam hakkında “kişileri terör örgütüne hedef göstermek” suçlamasıyla Mart 2011’de açılan dava sonuçlanıyor. Birgün muhabiri Aşam 1 yıl hapis cezasına çarptırılıyor. Bİrgün gazetesi Sorumlu Müdürü İbrahim Çeşmecioğlu ise geçtiğimiz aylarda yaşamını yitirmişti.

"Hiçbir yorum kişisel saldırı içermiyor"
Konuya ilişkin soL’a konuşan Birgün muhabiri İlkem Ezgi Aşam, TMK’nin 6. Maddesinden, “kişileri terör örgütüne hedef göstermek” suçlamasıyla yargılanarak 1 yıl hapis cezası aldığını ancak ortada böyle bir suçun olmadığını söyleyerek, “İHD temsilcisinden aldığım hiçbir yorum kişisel saldırı içermiyor. Haber de değil de sadece demeçlerde imzam olduğu için haber bana mal ediliyor” dedi. Görüş almanın gazetecinin en demokratik hakkı olduğunu vurgulayan Aşam, dava kararının şu an Yargıtay’da olduğunu gerekirse kararı AİHM’ye kadar taşıyacaklarını belirtti.

"Tağma'nın suçları kesindir, karşıma çıksın"
1 yıl hapis cezası alan Birgün muhabiri İlkem Ezgi Aşam’ın haberde sözlerine yer verdiği Bitlis İHD Başkanı Hasan Ceylan, soL’a konuştu. İfadeleri hakkında kendisine bir dava açılmadığını söyleyen Ceylan, Aşam’a açılan davanın gereksiz olduğunu çünkü Tağma’nın suçlarını Bitlis’te herkesin bildiğini söyledi. Ceylan, “Tağma’nın suçları kesindir. Herkes tarafından biliniyor. Kendisine çok güveniyorsa karşıma çıksın. Tatvan’da yöneticiyken bana bile yaptığı hakaretleri herkes bilir. Çok imanlı, dinli, namuslu gibi köşeler de yazıyor ama burada mağdur etmediği tek bir insan yoktur. İşte bizim Türkiye’de sistem bu, açılan bu dava gereksizdir” dedi.

(soL - Haber Merkezi)