Fransa'da yeni genel grev dalgası

Fransa'da sendikalar ekonomik krizin getirdiği hayat pahalılığı ve ücretlerinin erimesi karşısında hiçbirşey yapmamakla suçladıkları Cumhurbaşkanı Sarkozy'e yeni ve daha büyük bir genel grev dalgasıyla cevap vermeye hazırlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Fransız işçileri Ocak ayında gerçekleştirdikleri 2,5 milyon işçinin yürüdüğü genel grevin ardından yeni bir grev dalgası daha yaratmayı hedefliyor.

Fransız sendikalar, ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve düşük ücretler karşısında ciddi önlemler almamakla suçladıkları Fransa hükümetine genel grevle cevap vermeye hazırlanıyor. 29 Ocak'taki genel grevin ardından hükümetin aldığı tedbirleri yetersiz bulan sendikalar Perşembe günü daha büyük çaplı bir genel greve gidiyorlar.

Ücretlerin arttırılması talep ediliyor
29 Ocak'ta tüm Fransa'da yapılan ve 2,5 milyon Fransızın katıldığı genel grevin ardından 19 Mart Perşembe günü yapılacak grevde, ilk aşamada ücretlerin arttırılması istenecek. Daha önceki genel grev sonrası Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından açıklanan 2.65 milyar euroluk yardım paketi ise tepkilerin odağına oturacak. Bu paket gelir seviyesi düşük kesimlere yönelik hazırlanmıştı ancak 2 milyon 200 bini aşkın işsizin ve milyonlarca sosyal yardım alan ailenin var olduğu Fransa'da bu paket oldukça zayıf kalıyor. Sendikalar Sarkozy'nin işçilerle dalga geçtiği ve göstermelik yardımlarla günü kurtarmaya çalıştığı fikrinde ortaklaşıyor.

Fransız sendikaları saat başına ödenen 8 euro 71 sentlik asgari ücretin yetersiz olduğunu ve yükseltilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Asgari ücretlerin arttırılması gibi memurlar ve kalifiye işçilerin de ücretlerinin yukarı çekilmesi talep ediliyor.

Hükümetin Aralık ayında açıkladığı 26 milyar euroluk ekonomik paketi ise daha çok devletin yapacağı yatırımlara endekslenmişti. Sendikalar, hayat pahalılığının son yılların en ciddi sorunu olduğu Fransa'da alım gücünü arttıracak önlemler alınmasını talep ediyor.

Halk grevci işçiyi haklı buluyor
Bu arada son yapılan anketler de Fransız halkının hükümetin ekonomik kriz karşısındaki politikalarını başarısız bulduklarını ve buna karşı sendikaların yaptığı genel grev çağrısını haklı bulduğunu ortaya koyuyor.

Son olarak araştırma şirketi BVA-BPI'nin düzenlediği ankete göre Fransızların yüzde 62'si hükümetin ekonomik kriz karşısında başarısız olduğunu düşünüyor. Yine yüzde 74'lük bir kesim de 19 Mart'taki genel grev çağrısının haklı gerekçelere dayandığını belirterek sendikalardan yana tavır koyuyor.

Ankete göre, hükümetin ekonomi politikalarına en çok işçiler ve kamu çalışanları olumsuz tepki gösteriyor. İşçilerin yüzde 71'i, kamu çalışanlarının ise yüzde 70'i ekonomi yönetiminden rahatsız. Aynı ankete göre 40 yaş üstü Fransız çalışanlar yüzde 69 ile hükümeti başarısız bulurken, yüzde 27'si ise olumlu görüş bildiriyor. Ancak, gençler arasında hükümeti başarılı bulanların oranı yüzde 48'e kadar yükseliyor ve başarısız bulanların oranıyla aynı düzeye yükseliyor.

Fransa'da 2,5 milyon işçi yürüdü