Yeni Lise Yönetmeliği: Çocuk işçiliğinin önü daha da açılıyor

Eğitimde 4+4+4 yasasının çıkmasının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sistemin liselerdeki uygulamasını düzenleyen Ortaöğretim Yönetmeliği taslağı hazırlandı. Taslağa göre mesleki okulların bölümleri "sanayinin ihtiyaçlarına göre" belirlenecek.

4+4+4 yasasının Meclis'te kabul edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı yeni sistemle uyumlu olacak şekilde yeni Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği taslağı hazırladı. Basına yansıyan haberlere göre, lisede okurken evliliğe izin veren yönetmelik, çocuk işçiliğinin önünü alabildiğine açmak için de maddeler içeriyor. Yeni yönetmelik ile teknik/meslek anadolu lisesi, anadolu öğretmen lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, polis koleji ve askeri liselerde önemli değişikler olacak.

"Sanayinin ihtiyaçlarına uygun" meslek liseleri
Bilindiği gibi, 4+4+4 yasası ile 4. yıldan sonra öğrencilerin meslek liseleri ve imam hatiplere gitmesinin önü açıldı. 6-7 yaşlarındaki bir öğrenci 10-11 yaşında, sadece 4 yıl temek eğitim aldıktan sonra mesleki ve dini ağırlıklı liselere gidebilecek. Şimdi bu yasa ile ilgili düzenlemeler yapılıyor. Düzenlemede özel meslek liseleri açılması, devletin bu özel meslek liseleri için patronlara kaynak aktarması, gece geç saatlere kadar çalışmanın önünün açılması, imam hatiplerde 'uygulama mescidi' açılması da var.

Teknik/mesleki okullarda bölümler, bulundukları illerin sanayisinin ihtiyacına göre belirlenecek. 81 ilin İl Milli Eğitim Müdürleri patronlarla sürekli irtibat halinde olarak hangi alanda ne kadar ara elamana ihtiyaç duyulduğu konusundaki verileri toplayacak. Meslek okulları bölüm ve kontenjanları bu verilere göre belirlenecek.

Patronlar özel meslek lisesi açacak, hem devletten para alacak hem çocukları çalıştıracak
Taslağa göre, teknik/mesleki okullar, organize sanayi bölgelerinin yakınlarında patronlarca yapılacak. Devlet, bu patronlara öğrenci başına para verilecek. Eğitim maliyetin de bir bölümü yine devlet tarafından üstlenilecek.

Özel işletmede "mesleki eğitim" gören öğrenci, ücret, ücret artışı ve diğer olanakları kapsayan eğitim sözleşmesini, öğrenci velisi ve okul müdürü ile birlikte imzalayacak. İşletme öğrenciye staj yaptırdığı sürece "belli miktarda" maaş bağlayacak. Ancak hem öğrencilerin emeğinden istediği gibi yararlanacağı, hem de devletten kaynak alacağı için bu staj maaşlarının patronlar için sorun olmayacağını tahmin etmek güç değil.

Teknik lise veya mesleki ve teknik ortaöğretim okullarından mezun olanlardan isteyenlere, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İşyeri Açma Belgesi verilecek.

Parasını veren öğrenci yurt dışındaki işletmelerde 'mesleki eğitim' alacak
Yine taslağa göre, öğrenciler, "kardeş okul uygulaması", uluslararası ikili anlaşma, protokol ya da bir proje kapsamında "her türlü sorumluluk kendilerine ait ve giderleri kendileri ya da proje çerçevesinde karşılanmak üzere" alanlarıyla ilgili beceri eğitimi, staj ve yaz uygulaması eğitimlerini, yurtdışındaki işletmelerde de yapabilecek.

Gece de çalışmanın önü açılıyor
Taslakta, işletmelerdeki "mesleki eğitiminin" gündüz yapılmasının esas olacağının ancak "sektörün türü ile iklim koşulları ile yılın belli zamanlarında çalışan işletmeler dikkate alınarak, il istihdam ve meslekî eğitim kurulunun kararı ile saat 24.00’ü geçmemek üzere gece de yapılabileceği"nin belirtildiği bilgisi de basına yansıyan haberler arasında.

İmam Hatiplere "uygulama mescidi"
İmam hatip liselerinde, meslek dersleri uygulamalarının yapılması için uygun alanlar veya uygulama mescitleri oluşturulacak. İmam hatiplerin orta okul bölümlerinin açılacağı ve bu bölümlerin normal okullarla bir arada olabileceği düşünüldüğünde dinselleşme için tüm gereklerin yerine getirildiği görülüyor.

(soL - Haber Merkezi)