Genel liseler kalkıyor, ucuz işgücü liseleri geliyor!

Daha önce çok sayıda lise Anadolu Lisesi statüsüne yükseltilerek, uygulamada Anadolu Liseleri ortadan kaldırılmıştı. Yeni düşünülen uygulamayla sınavda anadolu lisesi kazanamayan adayların meslek liselerine gönderilmeleri düşünülüyor.

Milliyet gazetesinde yayınlanan habere göre, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılı ile yeni bir lise sistemine geçileceğini söyledi. Hayata geçirilmesi düşünülen yeni sisteme göre, Anadolu Lisesi sınavlarında başarılı olamayanlar meslek liselerine yönlendirilecek.

Genel lise mezunu olup da genel el becerisi bulunmayan öğrencilerin vasıfsız eleman olarak iş bulmakta zorluk çektiğini söyleyen Nimet Çubukçu, bu durumun çözümünün, genel liselerin meslek lisesine dönüştürülerek eğitim kalitesinin arttırılmasında yattığını iddia etti.

Yapılan düzenleme ile, eğitimin sanayinin hizmetine bir bütün olarak sunulduğu, çeşitli sektörlerdeki ara eleman ihtiyacının karşılanması yolunda bir adımın atıldığı, ucuz işgücü havuzunun genişletileceği ve eğitimde liseler arası eğitim kalitesi farkının arttırılacağı ve bunun lisans düzeyine de taşınacağı gözlemleniyor.

Bu düzenleme, 4 yıl önce Koç Holding tarafından başlatılmış olan “meslek lisesi memleket meselesi” kampanyasını da akla getirdi. 2010 Nisan ayında, Koç Holding yöneticileri ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu yeniden bir araya gelmiş ve liselerde bütünlüklü bir değişimin gerekliliği üzerine konuşmuşlardı.

(soL - Haber Merkezi)