Yüzlerce sanatçı ‘kaygı duyuyoruz ve reddediyoruz’ dedi

78 imzalı “Sanatçılar Girişimi”nin ilk toplantısı bugün Beyoğlu’nda bulunan SES tiyatrosunda yapıldı. İlk 78 kişiden çok daha fazla ismin destek verdiği toplantıda, sanatçıların ülkenin geleceği için kaygılı olduğu belirtilirken, bundan sonra sanatçıların mücadelenin her alanının içinde olacağı açıklandı.

Ülkede artan baskı ortamına karşı “kaygılıyız” diyerek bir araya gelen “Sanatçılar Girişimi” bugün ilk toplantısını yaparak bir araya geldi. Birçok önemli sanatçının katılarak destek sunduğu toplantıda, sanatçıların toplumsal mücadelenin her alanında olacağı duyuruldu.

“Nerede bir haksızlık varsa orada olacağız”
Aralarında, Ataol Behramoğlu, Rutkay Aziz, Orhan Aydın, Eşber Yağmurdereli, Levent Kırca, Bedri Baykam, Mehmet Aksoy ve Yılmaz Onay gibi isimlerin bulunduğu yüzlerce sanatçı bugün Beyoğlu Ses Tiyatrosu’nda bir araya gelerek, ülkenin gidişatından kaygı duyduklarını açıkladı.

Toplantıda ilk olarak söz alan yazar ve şair Ataol Behramoğlu, bu girişimle birlikte nerede bir haksızlık varsa orada olacaklarını dile getirdi. Gerek 3 kişi gerek 5 kişi, bir haksızlık varsa “Sanatçılar Girişimi”nin destek vereceğini söyleyen Behramoğlu, iktidarın sanatçıların vicdanını susturmak istediğini ancak bunu başaramayacağını dile getirdi.

“Ülkenin geleceği için kaygılıyız”
Sanatçılar Girişimi adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan tiyatro sanatçısı ve soL Portal yazarı Orhan Aydın, “Bizler, Türkiye’nin yazarları, şairleri, ressamları, heykeltıraşları, sinema ve tiyatro sanatçıları, karikatüristleri, fotoğraf sanatçıları, tüm sanat insanları, ülkemizin geleceği için kaygılıyız” dedi

“Ortaçağa sürükleniyoruz”
“Evrensel aydınlanma değerleri, Cumhuriyetimizin kazanımları yok ediliyor. Bağımsız düşünce, demir parmaklıklar arkasında. Sanatsal yaratma özgürlüğü tehdit altında” diyen Aydın, Türkiye’nin emperyalist çıkarlar çerçevesinde Ortadoğu’da işbirlikçilik rolüne sürüklendiğini dile getirdi.
Ülkenin karanlık bir ortaçağa sürüklenmek istediğini belirten Aydın, çocukların ve sonraki kuşakların geleceğinden kaygı duyduklarını açıkladı.

“İktidar komşu ülkelere karşı düşmanca söylem ve eylem içinde”
Kaygılı olduklarını ancak bugün yaşanan tüm gelişmeleri reddettiklerini vurgulayan Aydın, ülkenin kendi yurttaşları arasındaki ayrımcılığın her zamankinden daha fazla olduğunu belirtirken, komşu ve kardeş ülkelere karşı geliştirilen düşmanca eylem ve söylemlerin her zamankinden daha da fazla kaygı verici olduğunu ifade etti.

“Sanatçılar Girişimi, emeğin, demokrasinin, adaletin, çağdaşlığın, haksızlığa karşı direnişin yanında yer alacak” diyen Aydın, güçlerini evrensel aydınlanma ilkelerine olan inançlarından aldıklarını ve ülkenin tüm sanatçılarını “Sanatçılar Girişimi”ne davet ettiklerini dile getirdi.

“Sanatçılar Girişimi” imzacıları
Birçok alandan sanatçının biraraya gelerek oluşturduğu Sanatçılar Girişimi'nin açıklamasında, Tarık Akan, Edip Akbayram, Onur Akın, Sunay Akın, Üstün Akmen, Alaattin Aksoy, Mehmet Aksoy, Aytaç Arman, Hayati Asılyazıcı, Semir Aslanyürek, Engin Ayça, Orhan Aydın, Rutkay Aziz, Kürşat Başar, Cezmi Baskın, Bedri Baykam, Nihat Behram, Ataol Behramoğlu, Cahit Berktay, Metin Coşkun, Tuncer Cücenoğlu, İsa Çelik, Nevzat Çelik, Haluk Çetin, Meral Çetinkaya, İsmail Hakkı Demircioğlu, Metin Demirtaş, Nuri Dikeç, Atilla Dorsay, Leyla Erbil, Bilgesu Erenus, Genco Erkal, Altan Erkekli, Erdal Erzincan, Mert Fırat, Müjdat Gezen, Altan Gördüm, Mehmet Güleryüz, Tarık Günersel, Hüseyin Haydar, Emin İgüs, Levent İnanır, Özdemir İnce, İlhan İrem, Ekrem Kahraman, Bülent Kayabaş,Yıldız Kenter, Erol Keskin, Suna Keskin, Tuğrul Keskin, Arif Keskiner, Levent Kırca, Mine Kırıkkanat, Nuri Kurtcebe, Mustafa Köz, Küçük İskender, Yılmaz Onay, Zeynep Oral, Yılmaz Onay, Nedim Saban, Vedat Sakman, Sali, Menderes Samancılar, Ferhan Şensoy, Burhan Şeşen, Cihat Tamer, Yavuz Top, Gülsen Tuncer, Cüneyt Türel, Yaman Tüzcet, Metin Uca, Ersan Uysal, Ümit Zileli, Işık Yenersu, Ender Yiğit, Enver Aysever Nejat Yavaşoğulları ve daha birçok sanatçı ve yazarın imzası bulunuyor.

(soL – İstanbul)