Tiyatro oyununa kurt işareti yaparak saldırdılar!

İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenen “Zengin Mutfağı” adlı oyun kurt işareti yapan iki kişi tarafından küfürlü saldırıya uğradı. Bunun üzerine seyirciler büyük tepki gösterirken oyunu ayakta alkışladı. Oyunun yönetmeni Aslı Öngören, oyunun 2012 Türkiyesi için bir fırsat olduğunu söyledi.

1977’de Vasıf Öngören tarafından yazılan “Zengin Mutfağı” adlı oyun yeniden sahnelenirken, dünkü gösterimde iki kişi tarafından küfürlü saldırıya uğradı.

“Zengin mutfağı” oyunu bir fırsattır
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan oyunun yönetmeni tiyatro sanatçısı Aslı Öngören, şu ifadeleri kullandı:

“Zengin Mutfağı” oyununun ikinci gecesinde iki seyircinin tiyatro adabına aykırı bir protesto yapmaları bizleri son derece üzmüştür. “Zengin Mutfağı” oyunu bir sistem eleştirisidir. Sistemin ayırdında olmayanlara gerçeği göstermek isteyen, aslında kime hizmet ettiğimizi düşünmek gerektiğini söyleyen bir metindir. 70’ler Türkiye’sinin keskin saflaşmaları içinde bile, sözünü sanatsal bir netlikte söyleyen bu metnin önemi ancak, ön yargılardan kurtularak anlaşılabilir.

Bu metnin tiyatro sahnesinde ülkemiz insanına, sözünü aynı niyet ve açıklıkta söylemesini engellemek isteyen ve buna hizmet eden kim olursa olsun, gerçeğin bu okunaklı halinden rahatsız oluyor demektir. Faşizmin gerçekte ne olduğunu anlamak için “Zengin mutfağı” oyunu bir fırsattır. 2012 Türkiye’sinde bu fırsatı kaçırmak, en hafif tarifiyle yazık olur! Herkesin bu öngörü ile sanata ve sanat sevgisine yaraşır bir dayanışma ve farkındalık içinde davranmasını beklemekteyiz.

Dün gece salonu dolduran ve bu gereksiz protestoya prim vermeyerek tiyatro sanatını destekleyen değerli seyircilerimize selam olsun... Bizler, oyunumuzun uzun soluklu ve bol alkışlı olmasını dileyerek çıktık yola. Bu oyun farklı mecralarda, farklı tartışmalara neden olsa da eni konu bir sanatsal üründür.Bu niteliği ile değerlendirilmesi en büyük dileğimizdir."

Seyirciler saldırıyı yuhaladı
Dün oyunun sergilendiği İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda 5 kişilik bir grup küfür ederek salondan ayrılırken, oyunun sonunda faşizme tepki gösterilen sahnede ise iki kadın kurt işareti yaparak sahneye saldırmaya çalıştı.

Bunun üzerine seyirciler saldırıyı yuhalarken, saldırganlar salondan ayrıldı.

“Meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız”
Saldırıya ilişkin soL’a değerlendirmede bulunan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın şöyle konuştu:

Bu saldırı, AKP tarafından açık adıyla ifade edilerek yaşadığımız sanat ve sanatçı düşmanlığının dışa vurumudur. Hayatın her alanında ve parlamentoda dinci gericiliğin, yobazlığın ve muhafazakârlığın yedek lastiği haline gelmiş faşizmin sanat ve sanat düşmanlığı konusunda da AKP ile aynı çizgide olduklarını bir kez daha anlamış oluyoruz. Bu ırkçı, faşist ve gerici saldırı o gün oyunu izleyen seyirciler tarafından püskürtüldüğü gibi tüm sanat alanları ve tiyatro yaratıcıları tarafından da mutlak yenik düşürülecektir. Sahnelerimiz insanlarımızın ortak evidir, sahnelerimiz üzerindeki oyunlarımız hepimizindir. Vasıf Öngören tiyatromuzun onurlu bir yaratıcısıdır ve hiçbir zaman yalnız kalmayacaktır. Oyunun oynandığı her gün orada olacağız ve oyunun yaratıcılarını, meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız.

(soL – Haber Merkezi)