Şinasi ve Akün Halkındır Platformu sahnelerin satışına karşı eylem yapacak

Kültür Sanat-Sen, Mimarlar Odası, Ankara Sanat Tiyatrosu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi gibi örgüt ve kurumların içerisinde yer aldığı Şinasi ve Akün Halkındır Platformu, Akün ve Şinasi sahnelerinin satılmak istemesine karşı yarın sahnelerin önünde eylem gerçekleştirecek.

Kültür Sanat-Sen, Mimarlar Odası, Ankara Sanat Tiyatrosu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi gibi örgüt ve kurumların bir araya gelerek oluşturduğu Şinasi ve Akün Halkındır Platformu, Akün ve Şinasi sahnelerinin içerisinde yer aldığı binanın Emek İnşaat tarafından 5 Şubat'ta gerçekleştirilecek ihale ile satılmak istenmesine karşı yarın 17.00'de sahnelerin önünde bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

Platform tarafından sahnelerin satılmak istenmesine karşı yayınlanan açıklamada, dünya standartlarına sahip sahnelerin pek çok festivale ev sahipliği yaptığı belirtilirken, "Sahibi halk olan bu binaları satacağını söyleyen Emek İnşaat bu yapıları kendisi kurmadı. Bizlerin vergileriyle kurulan bu kültür ve sanat varlıkları halkın yararı için vardır" denildi.

Platform tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

ŞİNASİ VE AKÜN HALKINDIR, SATILAMAZ!

Şehirlerin kültür ve sanat mekânları son dönemde yıkımla ve kapatılmayla anılıyor. Geçtiğimiz günlerde bunlara bir yenisi daha eklendi. Şinasi ve Akün sahneleri. Bu sahneler her yıl 300’ü aşan oyunu ortalama 2 milyon seyirciyle buluşturmaktadır. Teknik donanımları dünya standartlarında olan bu sahneler birçok ulusal festivale ev sahipliği yapmaktadır. Gerçekleştirilen uluslararası festivaller aracılığıyla ülke tanıtımına katkı sağlamaktadır. Ankara’nın göbeğinde yer alan bu sahneler şimdi perdelerinin kapanmasıyla yüz yüze. Peki neden? Geçtiğimiz günlerde mülk sahibi Emek İnşaat binaların ihale yoluyla satılacağını duyurdu. Emek İnşaat, Atatürk Orman Çiftliği, THY, Türk Kızılayı, SGK gibi kurumların iştiraki olan bir kamu ortaklığı. Emek İnşaat bazı kişiler veya şirketler kârlarına kâr katsın diye değil, devlet tarafından halk yararına yatırımların artırılması amacıyla kurulmuş bir işletme. Şimdi halkın vergileriyle kurulmuş bu işletme halkın malını satacağını söylüyor. Sahibi halk olan bu binaları satacağını söyleyen Emek İnşaat bu yapıları kendisi kurmadı. Bizlerin vergileriyle kurulan bu kültür ve sanat varlıkları halkın yararı için vardır.

Hükümetin kaynak yaratmak üzere uygulamaya koyduğu kentsel dönüşüm projeleriyle kamu binaları ya yıkılarak ya da satılarak rant alanına dönüştürülmek isteniyor. Bu rant politikalarının bir aşaması olan sanat ve kültür mekanlarının yok edilmesi uygulaması önümüzdeki günlerde tüm ülkemizde benzerlerini yaşayacağımız satışları da beraberinde getirecektir. Çünkü kamuda ilk gözden çıkarılan yerler kültür ve sanat mekânlarıdır. Dünyadaki örneklerin aksine bu mekânlar doğrudan kamuya ait olmadığı için elden çıkarması da oldukça kolay olmaktadır. Oysaki bu tür mekânlar toplumların ve kentlerin belleğini oluşturur, yaşam tarzına yön verir.

5 Şubat’ta yapılacak ilk ihaleyle Şinasi ve Akün sahnelerinin yıkılıp yerlerine Alışveriş Merkezi, otel yapılarak bu alanların rant alanına dönüştürülmesinin yolu açılmak isteniyor. Kültür ve sanat mekânlarından yoksun olan Başkentimizde Akün ve Şinasi sahneleri, sadece satılarak kar elde edebilecek binalar değildir. O sahneler her gün yüzlerce Ankara’lıyı sanatla buluşturan, birçok Ankara’lının önemli hatıralar yaşadığı, onlarca sanatçının sahne tozunu yutarak yetiştiği birer sanat mekânıdır. Ankara’nın kültür ve sanat hayatının göz bebeği olan Şinasi ve Akün sahneleri yok edilerek, AVM, otel gibi gelir getirici birer ticarethaneye dönüştürülmeye çalışılıyor. Son dönemde hızla artan kamu alanlarının ranta açılması, halkın bu alanlardan uzaklaştırılması gerçeğini de karşımıza çıkarıyor. Ankara’nın bu önemli sosyolojik, tarihsel değeri olan sanat binalarının yok edilmek istenmesi kabul edilemez. Geçmişte halkın girişimleriyle var edilen, kuşaktan kuşağa geçerek bugünlere ulaşan kültür sanat mirasımız hükümetin rantçı politikalarıyla yok edilemez.

Bizler tiyatroyla ilk defa bu sahnelerde tanıştık. Bu binalar sadece sizlerin kar elde edebileceği yapılar değil, Ankaralıların anılarında önemli yeri olan, birer sanat mekânıdır. Adını tarihe “tiyatro yıkan insanlar” olarak yazdırmak istemiyorsanız bu hatadan bir an önce vazgeçmelisiniz. Bu binalar sahipsiz değildir. Sahnelerimizi asla terk etmeyeceğiz.

Şinasi ve Akün Halkındır Platformu

KÜLTÜR SANAT-SEN MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ TOBAV DETİS TOMEB IŞIK-DER TAKSAV ANKARA SANAT TİYATROSU TİYATRO PEMBE KURBAĞA

ŞİNASİ VE AKÜN SAHNELERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ!