Kübalı yazar Morejon’la söyleşi

İstanbul’da bugün sona erecek kitap fuarı için Türkiye’ye gelen Küba Yazarlar Birliği Başkanı ve şair Morejon Küba edebiyatı ve şiiri üzerine bir söyleşiye katıldı.

28. İstanbul Kitap Fuarı için Türkiye’ye gelen Küba Yazarlar Birliği Başkanı ve şair Nancy Morejon, “José Martí” Küba Dostluk Derneği İstanbul Şubesi’nde Küba edebiyatı ve şiiri üzerine bir söyleşiye katıldı.

Dernek şubesinde yapılan etkinlikte Nancy Morejon ve Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Olcay Öztunalı Küba şiirinin gelişimi ve tarihsel kökeni üzerinde yoğunlaştıkları birer sunum gerçekleştirdiler.

Kendisini “kadın”, “siyahî”, “şair” ve “devrimci” olarak tanımlayan Morejon, tüm bu kimliklerin bileşimiyle ortaya çıkan günümüz Kübalı kimliğinin şiirlerindeki etkisinden bahsetti. Morejon söyleşide, Cristoph Colomb’un Küba’dan başlayarak “keşfettiği” Latin Amerika’nın İspanyol ve ABD sömürge yönetimlerine karşı verdiği bağımsızlık mücadelesinin José Martí’den bu yana edebiyat ve şiirle iç içe olduğunu vurguladı.

Öztunalı ise yaptığı konuşmada 27 kuşağı şairleri ve İspanyol avangard şiirinin Nancy Morejon şiiri üzerindeki etkilerini aktardı.

Nancy Morejon kimdir?
1944 Havana doğumlu olan Nancy Morejon Küba Yazarlar Birliği seçilmiş başkanıdır. Morejon, eserleriyle aralarında Küba Ulusal Edebiyat Ödülü ve Küba Eleştiri Ödülü’nün de bulunduğu çok sayıda önemli ödüllere hak kazanmıştır. Geniş bir yelpazede yazınsal üretimini sürdüren Morejon’un özellikle üzerinde durduğu konular arasında Küba ulusal mitolojisi, Afrika kökeninin Küba toplumu üzerindeki belirleyiciliği, İspanyol – Afrika kültürleri füzyonunun günümüz Küba toplumundaki yeri, kadın ve Küba-ABD ilişkilerinde köleciliğin yeri bulunmaktadır. Nicolas Guillen tarafından “edebi varisi” olarak adlandırılan Morejon, Küba’nın en önemli yazar ve şairleri arasında yer almaktadır

(soL-İstanbul)