Kübalı arılar ülkelerine dönüyor

Küba Çocuk Tiyatrosu Küçük Arı Kovanı - La Colmenita'nın 2010 Türkiye turnesi büyük bir başarıyla sona erdi. Topluluk Istanbul, Eskişehir ve Ankara'da oynadığı oyunlar ve verdiği konserlerle binlerce izleyiciye ulaştı. Turnenin La Colmenita'nın Türkiye'de binlerce kişi tarafından öğrenilmesini sağladığı açıklandı.

16 Ağustos'ta Istanbul'da Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni, 17 Ağustos'ta yine İstanbul'da Küçük Hamam Böceği Martina'yı oynayıp konserler veren topluluk 18 Ağustos'ta Eskişehir'e, 20 Ağustos'ta da Ankara'ya geçti ve her iki kentte de Küçük Hamam Böceği Martina'yı oynayıp oyunlarının sonunda yine konserler verdi.

Kübalı çocuklar 23 Ağustos Pazartesi akşamı Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde "Beş Kübalı Kahraman" adlı yeni oyunlarının bir bölümünü oynayarak bu oyunun dünya prömiyerini gerçekleştirdiler ve oyunun sonuna bir kez daha muhteşem bir konser eklediler.

Oyun öncesinde bir konuşma yapan La Colmenita yönetmeni Carlos Alberto Cremata "Beş Kübalı Kahraman" oyununun tamamının 6 Ekim 1976 tarihinde bir Küba sivil yolcu uçağına düzenlenen saldırı ile gerçekleşen Barbados katliamının yıldönümü olan 6 Ekim günü Havana'da oynanacağını belirtti. CIA'nın karşı devrimci Kübalıları kullanarak doğrudan planladığı ve gerçekleştirdiği Barbados uçak sabotajında yaşamını yitiren 73 kişi arasında La Colmenita'nın yönetmeni Carlos Alberto Cremata'nın babasının yanısıra Küba genç eskrim takımı ile Guyana'dan Küba'ya tıp öğrenimi görmeye gelen öğrenciler bulunuyordu.

Cremata, konuşmasında ayrıca topluluğun kuruluş yıldönümünün 14 Şubat olduğunu hatırlatarak, La Colmenita'nın 14 Şubat 2011 günü Havana'daki kendi tiyatrosunda Nazım Hikmet'in Sevdalı Bulut (La Nube Enamorada) adlı masalının Küba'daki prömiyerini gerçekleştireceğini, topluluğun Sevdalı Bulut oyununun hazırlıklarına Türkiye turnesi sırasında başladığını açıkladı.

Sevdalı Bulut'un La Colmenita uyarlaması Küba devriminin efsanevi müzisyeni Silvio Rodriguez'in müziği ve şarkıları ile gerçekleştirilecek.

La Colmenita'nın Nazım Hikmet'in İngilizce, Fransızca, Almanca gibi pek çok dünya diline çevrilmiş Sevdalı Bulut adlı masalını 2011 yılı boyunca Dünya Barış Konseyi, Küba Halklarla Dostluk Enstitüsü gibi kurumlar aracılığıyla başta Avrupa olmak üzere, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dünyanın pek çok ülkesinde oynaması planlanıyor. Bilindiği gibi, Nazım'ın Sevdalı Bulut'u bugüne kadar pek çok ülkede tiyatro oyunu olarak oynanmış bulunuyor.

Nazım'ın La Colmenita tarafından oynanacak Sevdalı Bulut masalının dünya barışına bir katkı işlevi görmesinin yanısıra ABD'deki cezaevlerinde tutulan Beş Kübalı'nın özgürlüklerine kavuşturulmaları yönünde yürütülen kampanyanın etkili bir aracıı haline getirilmesine çalışılacağı belirtiliyor.

La Colmenita'nın Sevdalı Bulut uyarlamasının 2011 yılında Türkiye'ye bir turne olarak uzanabilmesi ve çok sayıda kenti kapsaması için de çalışmalara yakında başlanacağı, turneye katkıda bulunmak ve destek vermek isteyen kişi ve kurumların [email protected] adresi ile (Türkçe) yazışabilecekleri açıklandı.

(soL-Haber Merkezi)