Komünist yazarın arkasından da susmadılar

Geçtiğimiz gün yaşamını yitiren José Saramago’ya yaşamı boyunca kin beslemiş olan Vatikan, komünist yazarın ölümü üzerine de nefretle bezenmiş bir açıklama yaptı.

87 yaşında hayata gözlerini yuman, Portekiz Komünist Partisi (PCP) militanı yazar José Saramago, özellikle “İsa’ya Göre İncil” kitabında hristiyanlıkta yüzyıllar sonunda biçimlenmiş dogmaları eleştirmesi nedeniyle yaşamı boyunca Vatikan’ın hedefinde olmuş, Katolik kilisesince aforoz edilmişti.

Saramago’nun ölümü de Vatikan’ı kışkırtmaya yetti. Vatikan, resmi yayın organı “L'Osservatore Romano”da yer verdiği yazıda Saramago’yu yine eleştirdi.

''Anlatıcının her şeye gücü yettiğini sanma zehabı'' başlığıyla yayımlanan yazıda, ''Saramago din karşıtlığının akıl hocalarındandı. O, hiçbir metafizik inancı kabullenmeyen, hayatının son anına dek tarihsel materyalizme, bir başka deyişle Marksizme inatla bel bağlamış bir insandı'' denildi.

Yazıda, Saramago’nun Haçlı seferlerine ve engizisyona karşı çıkarken komünizmin dini inançlara uyguladığı baskılara duyarsız kaldığı ileri sürülerek, ''Haçlı Seferleri'nin veya engizisyon düşüncesinin bile uykularının kaçmasına neden olan Saramago, kültürel ve dinsel kıyımları, 'temizlik' girişimlerini görmezlikten gelmeyi yeğlemişti'' ifadeleri kullanıldı.

Dostlarından vefa
Saramago’nun naaşı dün Portekiz’e getirildi. Naaş, iki gün boyunca sevenlerinin ziyaretleri için sergilenecek. Saramago’nun naaşı, kısa sürede bir insan seline sebep oldu. Portekiz Komünist Partisi’nin üye ve yöneticileri başta olmak üzere çok sayıda kişi, devrimci yazarı son defa ziyaret etti. Saramago’nun naaşı, aynı zamanda Portekiz’de diktatörlüğün devrilmesiyle sonuçlanan 1974 Karanfil Devrimi’ni de simgeleyen kırmızı karanfillerle çevrelendi.

Sramago’nun naaşının bulunduğu odada Fidel Castro ve Raúl Castro adına gönderilmiş birer çelenk de dikkat çekti.

(soL - Dış Haberler)