Dinci basın tiyatro oyununu kabusa çevirdi

Suya sabuna dokunmadılar, senaryoyu sansürlediler, içkinin zararlarını anlattılar, senaryo gereği oyunda bira şişeleri kullandılar ama içine meyve suyu ve soda koydular ancak dinci basının hedefi olmaktan kurtulamadılar. Yalan haberler üzerine yönetmen de kalbinden rahatsızlandı.

Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde 19 Ekim Cuma günü “Kim kimdir” isimli bir tiyatro oyunu sahnelendi. Seyircilerin beğenisini toplayan oyunun dün Zaman gazetesinde “Başkan Hac’da rezillik sahnede” başlığı ile haberleştirildi. Yalanlarla dolu haber üzerine, kalp hastası olan oyunun yönetmeni Deniz Güvenç, kalp çarpıntısı yaşadı ve hastaneye gitti.

soL gazetesinden Emre Deveci’nin haberine göre, prömiyeri, Ankara Çankaya Belediyesi’ne ait Yılmaz Güney Sahnesi’nde yapılan oyun, 19 Ekim Cuma günü Çerkezköy Belediyesi’nin katkısıyla Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelendi. Senaryo gereği oyunda bira şişeleri kullanıldı, ancak şişelerin içine, Çerkezköy Belediyesi’nin AKP’li olmasından da çekinilerek, meyve suyu ve soda kondu.

Zaman gazetesi ise 22 Ekim Pazartesi günü oyunu “Başkan Hac’da rezillik sahnede” başlığı ile haberleştirdi. Haberin spotunda “Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi Belediye Başkanı Ali Ertem, hac görevini ifa etmek üzere kutsal topraklarda bulunurken, Çerkezköy Belediyesi'nin katkıları ile dün gece sahnelenen 'Kim Kimdir' isimli tiyatro oyunu tam bir skandala dönüştü” ifadelerine yer verilirken, haberde “Erotik söylemlerin dillerden düşmediği sahnede, oyun boyunca ballandıra ballandıra gerçek viski ve bira içen oyuncular, izleyicileri çileden çıkardı. Çocuk ve kadınların da izlemeye geldiği tiyatro oyununa, daha fazla dayanamayan AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ ve bazı vatandaşlar, oyunun bitmesini beklemeden, salonu terk ettiler” denildi. Haberde ayrıca “oyunda 'mum önünde dua' sahnesi gibi Hıristiyan motifler de yer aldı” şeklinde provokatif ifadeler kullanıldı.

Zaman’ın haberini, oyunun yönetmeni Deniz Güvenç’e sorduk. Güvenç, senaryo gereği oyunda bira içen bir karakter olduğunu, bunun için Çerkezköy’de bir bardan boş şişeler aldıklarını, içlerine ise meyve suyu ve soka koyduklarını dile getirdi. Güvenç, haber nedeniyle büyük bir üzüntü duyduklarını, kendisinin ise zaten kalp hastası olduğunu ve haber üzerine çarpıntı yaşayarak hastaneye gittiğini belirtti.
Dinci basında “oyunda Hıristiyan motifler yer aldı” şeklinde ayrımcı ifadeler kullanılmasına ilişkin ise Güvenç “Hikaye Almanya’da geçiyor” dedi.


Dinci basın oyun için yoğun tepki aldı dese de tıklım tıklım dolan salonda oyun dakikalarca alkış aldı...

Zaten senaryo sansürlenmişti
Güvenç, Çerkezköy’de AKP’li bir belediye olduğunu, bu nedenle oyunun senaryosunu önceden Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce’ye verdiklerini ve İnce’nin yöre halkının muhafazakar olduğunu ve bazı bölümlerin değiştirilmesini söylemesi üzerine senaryoda zaten değişiklik yaptıklarını söyledi.

Güvenç, seyircilerin oyunu terk ettikleri iddiasının ise tamamen yalan olduğunu, dolu salona oyunu oynadıklarını ve oyunun bitmesinin ardından çok sayıda seyircinin yanlarına gelerek fotoğraf çektirdiği belirtti.

‘Suya sabuna dokunmadık ama…’
Zaman’daki haber nedeniyle bir daha bu oyunu oynamama kararı aldıklarını belirten Güvenç, “biz zaten suya sabuna dokunmayan, siyasete karışmayan, üniversitelilerden oluşan bir topluluğuz. Buna rağmen böyle bir haber yapılması bizi çok üzdü” dedi.
Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce de, dinci basında oyun ile ilgili yer alan haberlerin tamamen yalan olduğunu dile getirdi.