Bravo'dan yeni Fidel belgeseli

Estela Bravo “Fidel Castro Hakkında Anlatılmamış Anekdotlar” adıyla yeni bir belgesel hazırladı.

2001 yılında yaptığı “Fidel, Anlatılmamış Tarih” adlı filmi Nobel Edebiyat ödüllü Herold Pinter tarafından ilham kaynağı olarak yorumlanan Estela Bravo “Fidel Castro Hakkında Anlatılmamış Anekdotlar” adıyla yeni bir belgesel hazırladı.

Eşi Ernesto Bravo ile birlikte 40 yıldır Küba’da yaşayan ve dünyanın en iyi belgesel yönetmenlerinden biri sayılan Amerikalı belgesel yönetmeni Estela Bravo, Yeni Latin Amerika Sineması Uluslararası Festivali’ne bir sürprizle geldi. Sürpriz, “Fidel Castro Hakkında Anlatılmamış Anekdotlar” adını taşıyan 46 dakikalık belgesel film…

Fidel Castro üzerine şimdiye kadar yayımlanmamış öykü ve anılardan oluşan yeni belgesel film, daha önce çekilen Muhammed Ali, Ted Turner, Alice Walker, Harry Belafonte, Sydney Pollack ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Gabriel García Márquez gibi kişilerle röportajlar içeren “Fidel, Anlatılmamış Tarih” adlı belgesel için yapılmış fakat bu filmde kullanılamamış röportajlar üzerine inşa edilmiş.

Önceki belgeselinde süre nedeniyle yer veremediği bu röportajlarda yer alan son derece ilginç öykülerin anlatılmadan kalmaması gerektiğini düşünen Bravo böylece bu yeni belgeseli yapma kararını almış.

“Fidel Castro Hakkında Anlatılmamış Anekdotlar” adlı belgeselde de yine García Márquez, Alice Walker, Harry Belafonte, Jessie Jackson, Angela Davis, Hank Aaron, Sydney Pollack, Ran Heines, Sandra Levinson, Wayne Smithe ve Frei Betto gibi ünlü kişilerin röportajları yer alıyor.

Menekşe Rengi adlı ünlü eserin sahibi Amerikalı yazar Alice Walker, Estela Bravo'nun filmleri hakkında “Son derece zeki bir kalbin ürünleri etkileyici, bilgi verici, aydınlatıcı, muhalif, kararlı ve kesinler ve bütün bunlarla birlikte seyirciyle aynı duyguları ve zekâyı paylaşabiliyorlar” yorumunda bulunmuştu. Arjantinli Eliseo Subiela, Bravo’nun ise “İnsanlığın çektiği çileleri konu alıyorlar ama filmlerdeki gibi değil… Çok şey hissettiriyorlar. Bu belgesellerdekiler oyuncu değiller. Gerçek insanlar. Belgeselin çarpıcı gücü de buradan geliyor. Bu filmlerde sergilenen acılar anlamaya, yaratmaya hizmet ediyor” demişti.

30'dan fazla ödüllü filmin sahibi Bravo’nun diğer bazı önemli eserleri şunlar: Gidenler (1980), Karşı Kıyıya Geçenler/ Los Marielitos (1983), Kaybolan Çocuklar (1985), Miami ve Havana (1994), İnsan Güneye Bakarken.

(soL - Dış Haberler)