Ankara'da 'katmanlar' sergisi: Gerilimin katmanlarına bakmak

Bağımsız bir sanat kolektifi olarak kuratöryel sistemin içinde çatlaklar yaratmaya çalışan Videoist'in "Katmanları Açmak / Unfold" başlıklı sergisi, Ankara'da bulunan Arte sanat mekanında izleyicilerle buluştu.

Haber Merkezi

Ankara'da bulunan Arte Sanat merkezinde  Videoist'in "Katmanları Açmak / Unfold" başlıklı sergisi izleyicilerle buluştu.

Sergi videonun arkaplanını temsil eden elektriksiz mecra ile birlikte videonun kavramsal ve dökümana dayalı dilsel yönüne odaklanıyor.Video Sanatı üreten sanatçıların yapıtlarının gelişiminin bir haritasını çıkarmak ve videonun fişe takılmadan önceki süreci ile fişe takıldıktan sonrasını birlikte gösterecek olan sergi, bu bilginin tanıkları olarak çizimleri, metinleri ve objeleri, kısacası filmin oluşum aşamasındaki her materyali serginin ana malzemesi haline getiriyor.

Sergide yer alan sanatçılardan İnsel İnal, sanat fuarları ve star-galeriler gibi inşa edilen yapıların dışında, bu tarz inisiyatife dayalı girişimlerin önemli olduğunu vurguladı.İnal,  “halbuki katılımların oldukça kalabalık geçtiği bu tip etkinlikler, aynı zamanda “medium” sayısının çoğulluğu ile birlikte, çok farklı algı kanallarına da hitap ediyor”, dedi. İnal’ın “Gerilim” çalışması, daha önce çekmiş olduğu videonun bir farklı versiyonu ve hatta devamı olarak, performatif bir alanda görsel algıya hitap edecek şekilde oluşturulmuş.

Yaptığı etkinliklerde, çağdaş sanat kurumlarının oluşturduğu dizgeleri geriye sarıp sanatçı merkezli olarak yeniden okumayı deneyen ve  Video sanatı aracılığı ile video özelinde  çağdaş sanatın arka planı ve katmanlarını ortaya çıkarmaya çalışan Videoist'in bu sergisine Gülsün Karamustafa, Guy Ben-Ner, Benjamin Stumpf-Antje Feger, Khaled Hafez, Hera Büyüktaşçıyan, Nancy Atakan, Yeni Anıt, Hülya Özdemir, Tunca, Ferhat Özgür, İrem Tok, Yıldız Doyran,   Serdar Yılmaz, İnsel İnal, Kaya Hacaloğlu gibi sanatçıları bir araya getirmenin yanı sıra yazınsal deneyime sahip iki isim olan, Fırat Arapoğlu ve Barış Acar'ı   projeye  dahil ederek küratöryel sistem öncesi sergi kolektivitesinin de altını çizmekte.

6 Mayıs'a kadar açik olacak sergi, genel olarak, video sanatının farklı bir girişim tarafından farklı bir bağlam ve mekanda oluşturulması niteliğiyle gezilmeyi hak ediyor.