Richard Dawkins'e "tuhaf" yasak

Ünlü Evrim Bilimci Richard Dawkins'in internet sitesine Türkiye'den girişler "geçici sürelerle" engellendi. Adnan Hoca'nın gerici çalışmalarının eleştirildiğiı sitedeki engellemede resmi ibare bulunmaması, bir "hack" eylemini de akla getiriyor.

soL (HABER MERKEZİ) "Tanrı Yanılgısı", "Gen Bencildir" ve "Kör Saatçi" adlı kitapları dilimize de çevrilen Richard Dawkins'in internet sitesine dün Türkiye'den girmek isteyenlerin bir kısmı, ekranlarında "bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir" mesajıyla karşılaştılar. Ancak mesajın altında, hangi yetkili makam tarafından yasaklandığı veya ilgili mahkeme kararının tarih ve numarası gibi bilgiler yoktu. Aynı saatlerde, bazı kullanıcıların siteye erişebildiği görüldü. Bunun üzerine siteyi gün boyunca izledik.

Zaman zaman erişimin engellendiği sitenin kullanıcıları, çevirmenleri ve Richard Dawkins başta olmak üzere diğer yetkilileri, Türkiye'de, herhangi bir yasal dayanak gösterilmeden, sitelerine erişimin engellenmiş olmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirttiler. Forumlarda ayrıca, yasağın, Harun Yahya adını kullanan Adnan Oktar'ın aldığı hapis cezasıyla ilgili Reuters kaynaklı haberin sitede yayınlanması nedeniyle konmuş olabileceği ifade ediliyor.

Önce Wordpress şimdi de Richard Dawkins
Adnan Oktar'ın, hakkında çıkan haber ve yorumları yayınlayan internet sitelerine erişimi durdurmak için çeşitli girişimlerde bulunduğu biliniyor. Daha önce wordpress sitesi tümüyle engellenmişti. Richard Dawkins'in sitesinin de benzer bir durum yaşadığı düşünülüyor. Bu konuda yetkililerden bir açıklama gelmedi.

Richard Dawkins, yazdığı kitap nedeniyle de Türkiye'de dava konusu olmuştu. Dawkins'in "Tanrı Yanılgısı" adlı kitabını Türkiye'de yayımlayan Kuzey Yayıncılık'ın sahibi Erol Karaaslan, geçtiğimiz Mart ayında, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla dava edilmiş, ancak mahkeme, "kitap yasaklamanın düşünce özgürlüğünü özünden sınırlayacağını" belirterek Karaaslan'ın beraatine karar vermişti.