Evrimci sitelere erişim engellenmiştir!

Evrim bilimci Richard Dawkins'in internet sitesine erişim engeli devam ediyor. Telekomünikasyon Kurumu "biz yapmadık" diyor.

soL (HABER MERKEZİ) Evrimbilimci Richard Dawkins'in internet sitesine halen ulaşılamıyor. Siteye erişimin engellenmesine karşı çıkan bazı kullanıcılar, Telekom Müdürlüğü'ne ve Telekomünikasyon Kurumu'na yazılı başvuruda bulunarak, açıklama istediler. Richard Dawkins ve site yöneticileriyle de iletişime geçtiklerini belirten kullanıcılar, "hukuki dayanaklara ulaşıncaya kadar bu işin peşini bırakmayacağız" dediler. Telekomünikasyon Kurumu, verdiği yanıtta "biz yapmadık" diyerek, bu konunun Telekom başta olmak üzere servis sağlayıcılarına sorulması gerektiğini bildirdi. Bu durumda, ilgili kurumların elinde hukuki dayanak bulunması gerekiyor.

Ben yapmadım o yaptı
Telekomünikasyon Kurumu İletişim Daire Başkanlığı, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'u hatırlatarak, adı geçen suçlar kapsamında erişimin engellenmesi kararlarının, ilgili mahkeme hakimi veya Cumhuriyet Savcısı tarafından alınarak, gereği yapılmak üzere kendilerine gönderildiğini belirtti. Kurum, erişim engelleme görevinin, "sadece konusu suç olan soruşturma kapsamındaki ceza mahkemelerinin kararı gereğince" yerine getirildiğini, adı geçen internet sitesini bu kapsamda engellemediklerini açıkladı. Diğer erişim sağlayıcılar üzerinden engellenip engellenmediği bilgisine sahip olmadıklarını bildiren Telekomünikasyon Kurumu, bunlar dışındaki hukuk mahkemelerince erişimi engelleme kararlarının, başta Türk Telekom olmak üzere, çeşitli erişim sağlayıcılar aracılığıyla yerine getirildiğini ifade etti.

Bu site kimi rahatsız ediyor?
www.richarddawkins.net sitesinde evrim alanında bilimsel çalışmalar, yazılar ve haberlerle Richard Dawkins'in çeşitli üniversitelerde verdiği konferansların kayıtlarına yer veriliyor. Sitede ayrıca kullanıcıların yorumlarının da bulunduğu bir forum alanı mevcut. Siteye Türkiye'den erişiminin engellenmesi birkaç gün önce başladı ve engelin, sitede Harun Yahya'nın (Adnan Oktar) hapis cezasına ilişkin Reuters kaynaklı habere yer verilmesinden kaynaklandığı öne sürüldü. Hakkında haber ve yorumların bulunduğu bir başka site olan Wordpress de Adnan Oktar'ın başvurusu üzerine tamamen kapatılmıştı. Ancak Dawkins'in sitesi için herhangi bir mahkeme kararına ulaşılamadı.