Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Veliler "Okuluma Dokunma" dedi, eylem yaptı

Beylikdüzü Büyükşehir İlköğretim Okulu velileri okullarının ellerinden alınmasına karşı olarak geçtiğimiz Cuma günü okulun karşısındaki parkta kitlesel bir buluşma gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 22.03.2010 , 09:53 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

İstanbul Beylikdüzü'ndeki Büyükşehir İlköğretim Okulu'nun bölünerek kız meslek lisesi yapılması planına karşı okuldaki öğrencilerin velileri, okul önünde eylem yaptılar.

Okul aile birliği ve sınıf annelerinin de desteklediği buluşmada açıklamada bulunan temsilci bir veli şunları belirtti: "Büyükşehir İlköğretim Okulu öğrenci azlığı gerekçe gösterilerek bölünüp kız meslek lisesi yapılmak isteniyor. Okulumuzun öğrenci sayısı 1800 civarında ve sınıf mevcutları 25-35 arasındadır. Liselerde bir sınıfta en çok 36 öğrenci olabileceği yasayla karara bağlanmışken 30 kişi civarındaki sınıflar için öğrenci yokluğu nasıl gerekçe gösterilebilir. Gelecekte öğrenci sayımızın düşeceği söyleniyor. Çevremizde yapılan onlarca konutluk sitelere rağmen nasıl düşeceğini anlamış değiliz. Geçen yıldan beri uygulanan kayıt sistemine göre her okul sadece kendine ayrılan bölgeden öğrenci kaydı alabiliyor. Eğer, öğrenci sayısı düşüyorsa siz de okulun bölgesini genişletirsiniz. Yani okulun öğrenci sayısı az diyenle, sayıyı yükseltmeye muktedir irade aynı..."

Veli, konuşmasına şöyle devam etti: "Yarın bize İstanbul'un başka bölgelerindeki öğrenci sayıları da örnek verilebilir. Eşitlik olacaksa olumlu yönde olmalı, 30 öğrencilik sınıflarımızın 50 kişiye çıkmasıyla olmamalı. Bu tasarıyı ortaya atanların pedagojiden bihaber olduğu anlaşılıyor. Anasınıfına giden 5 yaşındaki yavrularımızla, 18 yaşındaki gençlerin aynı ortamda eğitim almaları uygun görülüyor. İlçemize bir kız meslek lisesi kazandırılacaksa, bu var olan okulların biçimini değiştirerek olmaz. Bunun adı göz boyamaktır, aspirinle kanser tedavi etme cambazlığıdır. Olacaksa binasıyla bahçesiyle tam bir okul olsun. Yoksa, Beylikdüzü'nün arsaları çok kıymetlendi de kamu arazileri okul yerine alışveriş merkezi ve rezidans olarak mı değerlendirilmek isteniyor? Bizler Büyükşehir İ.O. velileri olarak okulumuza sahip çıkıyoruz. Müdürümüzden ve öğretmenlerimizden de gerekli desteği göreceğimize inanıyoruz."

İki yıl önce tadilat nedeniyle okul binasını Beylikdüzü 75.Yıl Cumhuriyet Lisesi'yle birlikte kullandıklarını belirten veliler, belediye yetkililerine ilgisizliklerinden ötürü tepkiliydi. Bu bir yıllık ortak kullanımda oldukça zorluk çektikleri, bu sefer de bu durumun bir başka yeni lise ile ülkemizdeki zihniyeti yansıtır bir şekilde oldu bittiye getirilerek hatta yaz aylarında gerçekleşebileceği, ancak mücadelelerini kararlılıkla sürdürecekleri ifade edildi. Bir imza metnide dolaşıma açılırken, görüşlerini aldığımız veli Gülüs Ertürk, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya ve İstanbul Valiliği'ne dilekçe verdiklerini ancak henüz bir cevap alamadıklarını, daha önce 40 kadar veli topluca Beylikdüzü Kaymakamı Yusuf Odabaş'la görüştüklerini, yeni bir okul iddialarını reddeden kaymakamın o kadar veli içinde kendilerine "Daha gençsiniz, gidin evinizde oturun, çocuk doğurun!" cevabıyla şaşkına döndüklerini söyledi. "Bu zihniyet varken okulumuzu da alırlar" görüşünde ortaklaşan velilerden bir diğeri, "Eğitimde eski Sovyet sistemine dönülmeli, her düzeyde eşit ve ücretsiz bir eğitim verilmeli, çocuklarımız için iyi bir eğitim istiyoruz, okulumuz bölünmesin" dedi. Bir diğer veli Saime Türkmen sınıf mevcutlarının otuzun üzerinde olduğunu, sabah 9:00 ile öğle 14:30 arasında tekli öğrenim yapıldığını, okulun büyük bir kısmının kız meslek lisesi yapılmak istendiğini, eğer bu gerçekleşirse ikili sisteme geçilebileceğini ve ya sınıf mevcutlarının oldukça artacağını, bugün bu durumu protesto edip yetkililere seslerini duyurmak istediklerini ifade etti.

İki yüze yakın velinin bulunduğu buluşmayı ziyaret eden Türkiye Komünist Partisi (TKP) heyetinden İlhami Durmazkeser velilerle sohbetinde bu okuldaki uygulamanın AKP'nin eğitimdeki genel politik başlığı olan piyasacı saldırısının ürünü olduğunu, okul açılacak başka uygun alanın ilçede kalmadığı, en son yapılan Skyport Residence gibi çirkin rezidans binalarına ve özel hastane sahibi zenginlere peşkeş çekildiği, sınıflarda öğrenci sayısının arttırılmasının eğitimin niteliğini düşüreceği, açılması düşünülen lisenin AKP zihniyetini yansıtacak bir imam-hatip lisesi olabileceği görüşlerini dile getirdi.

"Eğitim hakkımız söke söke alırız", "Okuluna sahip çık", "Param yok,özel okula gidemiyorum", "Okulumuza dokunmayın", "Oyun alanımı kısıtlama", "Çağdaş eğitim hakkımız", "Sırada 3 kişi oturmak istemiyoruz", "30 kişilik sınıflar az mı?" dövizlerinin dikkat çektiği "Okuluma dokunma!" buluşmalarının ilki, velilerin çocuklarını ders bitiminde karşılamaları ile son buldu.

(soL - İstanbul)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.