TKP'den "Topbaş'a uyarı" eylemi

Türkiye Komünist Partisi, metrobüse zam yapan ve protesto eylemleri üzerine "Vatandaş tepkisinde haklı" diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı uyarı eylemi yaptı.

Metrobüs zamlarına karşı gerçekleştirilen çok sayıda eylemin üzerine Kadir Topbaş’ın “Vatandaş, öğrenci tepkisinde haklıdır” açıklamasının ardından Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) çağrısıyla bir araya gelen emekçiler, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde bir “uyarı eylemi” gerçekleştirdi.

Uyarı metnini okuyan bir emekçi, “İstanbul halkı metrobüs zamlarına tepki göstermiştir. 1 Haziran’da yapılmış olan zammın ardından yapılan son zam, bir yıldan az bir sürede metrobüs ücretlerinin %50’nin üzerinde artmasını getirmiştir. Beklenen enflasyon düzeyinin % 7.5 olduğu göz önüne alınırsa yapılan zam ‘fahiş’ orandadır. Yüksek yargının bu konuda bağlayıcı kararları da varken, İstanbul Belediyesi’nin tercihleri kabul edilemez” dedi.

Topbaş’ın İETT’nin aylık 11-12 milyon zarar ettiği yönündeki açıklamasının ikna edici olmaktan uzak olduğu belirtilirken, uzun süredir hizmetlerine enflasyon oranının üzerinde zam yapan bir kuruluşun zarar ettiği söyleniyorsa, ilk yapılması gerekenin bu kuruluşu doğrudan ve dolaylı olarak yöneten herkesin derhal istifa etmesi olduğu dile getirildi.

Topbaş’a iletilmek üzere ‘uyarı’ metnini temsili olarak belediyeye götüren emekçiler, metrobüste tam bilet ücretinin 1.5 TL’ye indirimli bilet ücreti 0.85 TL’ye geri çekilmesini, 2010 Haziran ayına kadar metrobüs ücretlerine zam yapılmayacağının karar altına alınmasını, İETT yatırımları ve harcama bütçesinin TMMOB’un oluşturacağı bir uzmanlar kurulu ve İETT işyerlerinde örgütlü sendikaların temsilcileri tarafından denetlenmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını talep etti.

‘Zamlara karşı tetikteyiz’, ‘Metrobüs zamları geri alınsın’ ‘Milyarder Tayyip, zamları sen öde’ diye haykıran eylemciler, uyarı metnini Topbaş’ın genel sekreterliğine bırakan temsilcilerin gelmesi ile birlikte, halkı bu taleplerin takipçisi olmaya ve bu taleplerin yerine getirilmemeleri durumunda önümüzdeki günlerde ilan edilecek yer ve saatte buluşma çağrısıyla eylem sona erdi.

(soL - İstanbul)