Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Tarihi surların içine beton döküldü

Antalya'nın tarihi semti Kaleiçi'nde binlerce yıldan bu yana ayakta kalan surların içindeki galerilere, beton döküldüğü ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 31.08.2014 , 14:53 Güncelleme Tarihi: 08.05.2021 , 04:22

DHA muhabiri Mehmet Çınar'ın haberine göre, Kaleiçi'nde, yüzyıllar öncesine ait surlardan bugün ayakta kalabilen ve Orta Burç olarak bilinen surların içindeki galerilerin beton sıvayla donatılarak, sıradan beton bir yapıya dönüştürüldüğü görüldü. Üzerinde seyir terasları da bulunan ve tatilci ve turistlerin en çok ilgi gösterdiği tarihi değerlerden burçların içindeki galerilerin tamamen betonla kaplanması, şaşkınlıkla karşılandı.

Yıllarca Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki vakıf tarafından işletilen Türk Evleri ve burçlar, bir özel sektör firması tarafından kafe- restoran ve pansiyon şeklinde hizmet veriyor. İşletme yetkilileri, galeri içine yapılan betonla ilgileri olmadığını öne sürdü. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün kontrolündeki surlarla ilgili inceleme yapılması istendi.

Surların çok az bir kısmı ayakta
Büyük bölümü yıkılmış ve yok olmuş at nalı şeklinde içten ve dıştan surlarla çevrili Kaleiçi'nde Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerinin ortak eserlerinden olan surlardan bugün çok az bir kısmı ayakta.

Suna- İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü eserlerinden 'Antalya Kenti Kalesinin Tarihi Burçlar, Kapılar, Sur Duvarları' adlı eserde de B63 koduyla belirtilen Orta Burç'un içinde Yat Limanı'nı tam karşıdan gören bir teras bulunuyor.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.