Sosyalistlerin Meclisi'nden 'Van Depremi ve Türkiye'nin Düzeni' raporu

Sosyalistlerin Meclisi bünyesinde oluşturulan 'Van Depremi Komisyonu', "Van Depremi ve Türkiye'nin düzeni" başlıklı kapsamlı bir rapor hazırladı. Rapor, Van'da depremin ardından devletin oluşturmaya çalıştığı "Yeni Van" hakkında da çerçeve sunuyor.

Sosyalistlerin Meclisi, Van Depremi Komisyonu'nun hazırlamış olduğu “Van Depremi Ve Türkiye’nin Düzeni” başlıklı raporunu, Van depremi ve sonuçlarının unutturulmaya çalışıldığı bir süreçte kamuoyu ile paylaştı. Uzun süreli bir çalışmanın ilk halkası olduğu bildirilen rapor, Erciş-Van depremi sonrasında deprem ile ilgili verileri toplumsal, politik ve ideolojik bir çerçeve ile bütünleştiren bir içeriğe sahip olması açısından önem taşıyor

Neo-liberal dönüşüm ve deprem, AKP hükümetinin Kürt politikası ve deprem “Devletin depremle imtihanı” olarak üç ana bölüme ayrılan raporda çarpıcı tespit ve bilgiler yer alıyor.

1999 depremi ile Van depremini devletin sorumlulukları ve neo-liberal dönüşümler bağlamında karşılaştıran raporda, doğal afetler ile ilgili kurumların dönüşümünden, depremin neo-liberal politikalarda birer istismar alanına dönüşmesine, hak kavrayışının yerini alan sadaka kültüründen önü açılan sivil toplumculuğa kadar kapsamlı bir değerlendirme sunuluyor.

Van depreminden sonra bölgede şekil değiştiren özel sektör ile “Yeni Van” olarak adlandırılan projeye ayrıntılı örnekler sunan rapor, önümüzdeki yıllarda Van'da ve bölgede atılacak adımlar konusunda bütünlüklü bir çerçeve sunuyor.

Depremin en sıcak anlarında BDP- Valilik kavgası olarak kamuoyuna sunulan süreci de ele alan raporda, hükümetin bölgede yaşadığı politik sıkışmayı deprem başlığı ile ne şekilde aşmaya çalıştığının da cevabı sunuluyor.

“Devletin depremle imtihanı “ başlığını taşıyan raporun son bölümünde ise, kentin halihazırdaki durumu ile birlikte deprem öncesindeki süreç birlikte değerlendiriliyor.. Barınma sorunu, çadır yangınları, eğitim, sağlık, kamu görevlilerinin durumu, yerel yönetim ve göç başlıklarını ele alan bu bölümde eğitim ve sağlık emekçilerinin taleplerine de yer veriliyor.

Sosyalistlerin Meclisi Van Depremi Komisyonu üyeleri, hazırlanan raporunun yerel unsurlar tarafından da beslenmesine katkı sağlamak ve raporda yer alan bazı başlıklarda kentte bilgilendirmede bulunmak üzere Van’a bir ziyaret gerçekleştirecek.

Raporun tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.

(soL - Haber Merkezi)