Sınırdan çok özel fotoğraflar, Suriye sınırı yol geçen hanı!

Suriye sınırında bulunan bir köyde ÖSO askeri ile Türk askerinin serbest bir şekilde bir arada durduğu yönünde aldığımız bir bilgi üzerine sınırda bulunan kampta neler olduğunu görmeye gittik...

Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez ve Uşaklık köyünde yaşanan sınır ihlallerine dair aldığımız duyum üzerine, Türk askeri ile ÖSO’ya bağlı olduğu bilgisi verilen kişilerin bulunduğu, Sınır Kapısı ile hemen karşısında da kamplarının olduğu bölgeye hareket ettik.

Kontrol noktasına yaklaşırken 20’li yaşlarda iki genç asker, biri arabanın içindeyken diğeri de Hatay plakalı bir arabanın yanında kaldırıma oturmuş sigara içiyordu. Biz gelince ayaklandılar. Arabada siyah gözlüklü, sivil giyimli bir ya da iki kişi vardı. Yanımıza gelen askere “Gazeteciyiz, habere geldik. Milletvekilleri gelecekti onu takip etmeye geldik” dedik. Asker onların bir buçuk saat önce buradan ayrıldıklarını söylediler.

"Hele fotoğraf makinası varsa asla bırakamayız"
Daha sonra “Peki, biraz ilerleyip fotoğraf çekip, kamplara bakma şansımız var mı?” diye sorunca, "Olmaz, yasak" yanıtını aldık. "Bir şey yapmayacağız, yalnızca Suriye’deki savaştan kaçan insanları görmek istiyoruz" dedik ama kesinlikle yasak olduğunda ısrar ettiler ve “Hele fotoğraf makinası varsa asla bırakmayız” dediler. Ben de “Tamam fotoğraf makinamı bırakıyorum, geçmeme izin ver. Sadece uzaktan bakacağım” diye ısrarımı sürdürdüm ama faydası olmadı.

Türkiye sınırı adete kamp bölgesinin güvenliğini korumak için kurulmuş gibi. Ayrıca Bükülmez köyünün, sınır karakolunun aşağılarında Fransız plakalı otomobil dikkatimizi çekti.

"Eskiden sınır namus demekti, namus da çiğnenmezdi"
Daha sonra gece gündüz sınır ihlali yapıldığı söylenen bir köye Uşaklı’ya gittik. Burada Suriye ile aramızda bulunan sınır tel örgülerinden geçiş artık sıradanlaşmış halkın gözünde. Bir yurttaşımız sınırlarla ilgili: "Eskiden sınır namus demekti. Sınırı geçmek namusu ayaklar altına almak demekti. Şimdi her Allah’ın günü o namusu yerle bir edip çiğneyip geçiyorlar. Eskiden iki tarafın da askeri bir diğerini öbür tarafa bırakmıyordu."

Sınır ihlalinin yaşandığı Uşaklı köyünde karakol varmış ancak bir buçuk yıl önce kaldırılmış. Şimdi karakol terk edilmiş durumda, yeller esiyor üzerinde. Askerler Suriye tarafından Türkiye tarafına geçenleri gördüğünde herhangi bir müdahalede bulunmuyor.


Uşaklı sınır köyünden bir kare

Karakolun yanında bulunan sivil bir araç "Ne var ne çekiyorsunuz?" dedi. Biz de "Suriye sınırında, oradan gelen halkı, mağduriyetlerini çekmek istiyoruz" cevabını verince "Yapmayın, çekmeyin. Hiç iyi yapmıyorsunuz bunları çekerek. Yanlış yapıyorsunuz" diyerek bize tepki gösterdi. Şahıs arabanın şoför koltuğunda dağın üzerinden tel örgülerden askerin ve diğer insanların yürüyüşünüz izliyordu.

Dağın önünde bekleyen arabaların da kaçak mazot, çay, sigara taşımak için beklediğini duyduk. Bununla birlikte bir kişinin elinde "büyük bir tahta kutuyla" gelmesine rağmen askerlerin hiçbir şey yapmaması dikkatimizi çekti.

Meryem Yıldırım (soL)