Milli Eğitim Müdürü: Çocuklara tiyatro miyatro istemiyoruz

Bartın'da tiyatrocular son 5 senedir yerel idarecilerin tavrından dolayı çocuk tiyatrosu oynayamadıkları şikayetini gündeme getirince Milli Eğitim Müdürü tarafından herkesin ortasında aşağılandılar. Müdür, "Biz çocuklara tiyatro miyatro istemiyoruz" dedi.

Bartın'da yerel idarecilerin tavrından dolayı 5 senedir çocuk tiyatrosu yapamayan tiyatrocular rahatsızlıklarını dile getirince, İl Milli Eğitim Müdürü'nün hakaretiyle karşılaştı.

Olay şöyle gelişti. 23 Ekim'de Bartın'ın il oluşunun yirminci yılı vesilesiyle yapılan toplantıda Bartın Tiyatrolar Platformu, kentin il oluşunun ilk 15 senesi boyunca yaptıkları çocuk tiyatrosunu, son 5 senedir yapamadıklarını gündeme getirdi. Platform toplantıda konuşulanları şöyle aktardı:

"Çocuk oyunlarını oynamadan önce İl Milli Eğitim Müdürlüklerine oyun metinleri verilir, çocuklara uygun olup olmadığını bir kurul inceler, uygunsa onay yazısı alınır ve okullarla iletişim kurularak oynanırdı. Son yıllarda yalnızca Bartın Milli Eğitimin Müdürlüğü ve Karabük, Kastamonu, Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüklerinde (Birbirlerine şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcıları alan veren iller) onaya bir ibare eklenmektedir. Bu ibare –eğitim-öğretimi aksatmadan okul saatleri dışında okul müdürü sorumluluğunda- şeklindedir. Bu ibare sayılan bu iller dışında başka hiçbir ilde yoktur. Sözgelimi Ankara’da yoktur, Antalya’da yoktur, İstanbul’da yoktur, İzmir’de yoktur. Bu ibareden dolayı okul saatleri dışında bırakın öğrencileri özellikle kırsal okullarda öğretmen ve idarecileri dahi okulda olmadığından oyunların oynanamadığı yada aynı ibarede yer alan okul müdürü sorumluluğunu okul müdürlerinin haklı olarak kabul etmediklerini, yine bu ibaredeki en büyük yanlışlığın tiyatronun eğitim-öğretime engel olması düşünüldüğü aslında tam tersi eğitim-öğretime destek tıpkı resim, müzik gibi bir sanat olduğu. Bunun en büyük kanıtı İlköğretimde zorunlu seçmeli ders yaratıcı dramanın tamamen tiyatrodan beslenen bir ders olduğu, tüm bunlar yetmezmiş gibi ilköğretimde yer alan gezi-gözlem ve inceleme bölümünde müfredatta yer alan çocukların birlikte müzeye, sinemaya ve tiyatroya gitmesi bölümüne de aykırı olduğu. Çocuklar için birlikte olma, kalabalık yerlerde davranış geliştirme ve bir sanat etkinliğini izlemenin önemli olduğu da düşünüldüğünde bu ibarenin çok yersiz olduğunu belirttik."

Geçen hafta yapılan toplantıda bu gündemin açılmasının ardından, dün Bartın Valiliği'nde düzenlenen Küre Dağları Milli Parkı ile ilgili toplantıda tiyatrocular ile yerel idareciler tekrar bir araya geldiler. Dün toplantıda yaşananları, Bartın Tiyatrolar Platformu şöyle anlattı:

"Bartın Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt salona geldi ve yerine oturmak için yanımızdan geçerken “Geçen bize bir şeyler söylemişsin” dedi. Biz de son beş yıldır çocuk tiyatrosu yapılamamaktadır dediğimizde bize okullarda çocuklar yapıyor dedi. (Okulda yapılan müsamere çalışmaları önemlidir ve olmalıdır. Zaten hangi okul yardım istese yılardır gönüllü olarak yardım etmekteyiz. Ama birikimli, kostümü, dekoru, afişi özenli, çocukların ağırlanması, en ücra köylere kadar ulaşmaya çalışarak oyunların oynanması ve çocukların uğurlanması ile “Çocuk Tiyatrosu” ayrı bir iştir. Çocuklarla tiyatro yapmakla Çocuk Tiyatrosu aynı şey değildir.) Biz kendisine toplantı başlayacağı için sonra konuşacağımız ilettik. Toplantı bitti ve ne olduysa işte ondan sonra oldu.

Bartın Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, kendisine yaklaştığımızda daha ağzımızı açmadan Vali Yardımcısının ve Türkiye Ormancılar Derneği Temsilcisi Erdoğan Atmış’ın yanında birden bağırarak, “Okullarıma girmeyin, öğretmenlerimle görüşmeyin çocuklara tiyatro miyatro istemiyoruz. Hiçbir şekilde sizi dinlemem. Bir daha gözüme görünmeyin. Siz kimsiniz ki?” diyerek hem bağırmış hem yaptığımız sanatı hem de bizi aşağılamıştır."

Olayın ardından Bartın kent meydanında bir basın açıklaması yapan ve Bartın Bölge Tiyatrosu, Bartın Sanat Tiyatrosu ve Bartın Belediyesi Şehir Tiyatrosu'ndan oluşan Bartın Tiyatrolar Platformu, yetkililerden özür beklediklerini belirtti.

(soL - Haber Merkezi)