Mevsimlik tarım işçileri insanlık dışı koşullara terk edildi

Bursa'nın Çardak köyünde mevsimlik işçiler kaldığı çadır kentlerde insanlık dışı koşullara maruz kalıyor. TTB yaptığı incelemelerde su akmayan, elektrik bağlanmayan çadırlardaki işçilerin sosyal güvencesiz çalıştırılmaya devam ettiğini kaydetti.

Bursa'da Yenişehir İlçesi’ne bağlı Çardak köyünde çadır kentte kalan mevsimlik işçiler binbir yoksunluk içerisinde günlerini geçiriyor. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sıkıntıların gündem olmasının ardından daha iyi koşullarda barınmaları için çadır kentler kurulmuştu ancak yapılan tespitlerle yaşam şartlarının değişmediği görüldü.

Çadır kent kuruldu ama koşullar değişmedi
Bursa'da Yenişehir ve Mustafakemalpaşa’daki yaklaşık 10 bin işçi ve ailesinin daha iyi koşullarda yaşaması için banyo, temiz içme suyu, elektrik ve çanak antenlerin bulunduğu bir çadır kent yapan Valiliğin bölgede denetimleri yeteri kadar yapmadığını tespit eden Bursa Tabip Odası iki yıl sonra yeniden Yenişehir Çardak Köyü’ndeki mevsimlik işçileri ziyaret etti. Bursa Tabip Odası, Akademik Odalar Birliği üyeleri ve Bursa Barosu bölgedeki olumsuz yaşam şartlarının değişmediğini tespit etti.


Bursa Tabip Odası Başkanı Kayıhan Pala, tarım işçilerinin güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırılmaya devam ettiğini belirterek, 1 Ocak’tan itibaren bu yana işçilerin yeşil kartlarını da kullanamadıklarını söyledi. Ciddi bir çocuk işçi sorununun da bulunduğuna dikkat çeken Pala, mevsimlik işçilerinin maruz bırakıldığı koşulları şöyle anlattı:

“Ağırlıklı olarak Mersin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan gelen mevsimlik işçilerin gündelikleri 30 lira civarında bunun 3 ile 5 lirasını kendilerini bölgeye getiren çavuşlara veriyorlar. İşçiler Yenişehir Kaymakamlığı tarafından ücretsiz olarak verilen çadırları kullanıyorlar. Ancak çadırlar toprak zemin üzerine herhangi bir yükselti olmaksızın kendileri tarafından yerleştiriliyor. Bu durum aşarı yağışlarda hem zemin temizliği ve hijyen koşulları açısından risk oluşturuyor. Nisan’dan Kasım ayına kadar 6 ay boyunca kalınan bu bölgede 25 yıldır ne devlet ne de mevsimlik işçiler tarafından ağaçlandırma yapılmamış. Tuvalet ve banyo gereksinimleri için kamp içine konteynır ve kabinler yerleştirilmiş fakat bu yerlerin su bağlantısı yok. Temizlikleri sağlanamıyor. Mutfaklar eskisi gibi bezlerden yapılan bölmelere yapılıyor. Çöp toplamak için geçtiğimiz yıllarda konulan çöp bidonları bu yıl yok. Kamp alanından çöpler toplanmıyor. Uzaklaştırmak için de çalışmalar yapılmıyor."

Musluklardan su akmıyor, elektrik verilmemiş
Çadırlardaki su sorununun sürdüğünü söyleyen Pala, “Çadır kamplarının bazı yerlerine çeşmeler yapılmış fakat musluklardan su akmadığı gözlendi. Tulumbalardan çekilmeye devam edilen su gözle görülecek kadar kirli. Yemekler kuyu suyu ile pişiriliyor. Bulaşıklarda aynı şekilde yıkanıyor. Elektrik direkleri kamp alanına getirilmiş durumda fakat çadırlara elektrik verilmemiş. Tarım işçileri bunun yerleşik ikametgahları olmadığı için bağlanmadığını söylüyorlar” diye konuştu.


Kampta ishal salgını var, sağlık hizmeti verilmeli
Kamp alanında gebe bir kadının sağlık güvencesi olmadığı için kontrollerini yaptıramadığını kaydeden Pala, kampta ishalli çocuk ve yetişkinlerin bulunduğunu çocukların ellerinde ve yüzlerinde deri hastalıkları görüldüğünü vurguladı.

Hazineye ait topraklara bu yıl özel firmaların dikim yaptırmaya başladığına da dikkat çeken Pala, “Yaklaşık 2 bin kişinin barındığı çadır kentte sağlık hizmeti verilmiyor. Diğer bölgelerdeki mevsimlik işçilerle birlikte bu sayı 10 bini buluyor. Aile hekimlerinin bu ailelerin tamamına bakması imkansız. Eğer yetkililer tarım işçilerine sağlık hizmeti verecekse biz Tabip Odası olarak destek vermeye hazırız” dedi.

Raporu Bursa Valisi'ne ilettiler
Bölgede eğitimin de büyük bir sorun olduğunun altını çizen Pala, mevsimlik işçilerin iddiasına göre çocuklarının misafir öğrenci olarak okullarda istenmediğini dile getirdi. Pala, hazırladıkları raporu Bursa Valisi Şahabettin Harput’a ilettiklerini ifade etti. Bursa Akademik Odalar Dönem Sözcüsü Kubilay Aydın ise, oda olarak çadır kentin alt yapı sorununu çözmek için çalışmalara başlayacaklarını sözlerine ekledi.

(soL - Bursa)