Mersin halkı nükleere karşı zincir oldu

Mersin Akkuyu'da kurulmak istenen nükleer santrale karşı halk bir kez daha eylemdeydi. Şehirlerinde nükleer santral istemediklerini belirten Mersin halkı nükleere karşı insan zinciri oluşturdu.

Son dönem Mersin' in doğasına yönelik saldırılar Mersinlileri bir kez daha harekete geçirdi. Mersin'e, nükleer santral dışında yapılması planlanan ve hukuki süreci devam eden çok sayıda HES, termik santral ve çimento fabrikası projeleri bulunuyor. Halkın tepkisini "yumuşatmak" isteyen nükleer lobisi Mersin'de bir bilgilendirme merkezi açıp, halkı ikna çabasına girişmişti. Ancak bugün bir kez daha bir araya gelen Mersinliler oluşturdukları insan zinciri ile bilgilendirme merkezini kuşatarak şehirlerinde nükleer santral istemediklerini söylediler.

Öğle saatlerinde bir araya gelen nükleer karşıtları bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Mersin Nükleer Karşıtı Platform adına basın açıklamasını okuyan Sabahat Aslan, "Akkuyu Fukuşima olmasın " sloganı ile nükleer santrallere karşı itirazlarını bir kez daha dile getirmek için toplandıklarını söyledi.

"Halka rağmen nükleer kurulamaz"
"Güvensiz, kaza riskleri çok yüksek ve pahalı olan nükleer santraller, ülkemizin enerji sorununu çözemez ve cari açığı kapatamaz" diyen Aslan sözlerinin devamında, "Bizler Mersin' den hükümete sesleniyoruz. Dünyanın vazgeçtiği, kirli teknolojilere sahip olan nükleer santrallere karşıyız. Halkın sesine kulak vererek, Akkuyu nükleer santral projesinden derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz. Halka rağmen nükleer santral kurulamaz. Akkuyu' nun Fukuşima olmasına asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

"Doğru politikalarla nükleerden fazla enerji üretmek mümkün"
Eyleme Mersin CHP milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Vahap Seçer ile bağımsız milletvekili Ertuğrul Kürkçü de destek verdi. Burada bir konuşma yapan Vahap Seçer her sıkıştığında demokrasi diye bağıran Başbakan'a seslendiğini belirterek, "Mersin Halkı burada. İstiyorlarsa Mersin'de Nükleer santral için referanduma gidelim" diye konuştu. Ertuğrul Kürkçü de kalabalığa seslenerek Türkiye'nin Ortadoğu'da güç gösterisi yapmak için nükleer santrallere başvurduğunu, nükleer santral yapmak yerine enerji politikalarını düzelterek, nükleer santralden elde edilecek enerjinin 2 katının elde edilebileceğini ve doğanın tahrip edilememesi gerektiğini söyledi.

Nükleere karşı insan zinciri
Açıklamalar sonunda kalabalık el ele tutuşarak, Akkuyu NGS Elektrik A.Ş' nin bilgilendirme merkezi etrafında büyük bir çember oluşturdu. Coşku ve öfke ile davullar, zurnalar eşliğinde "Tayyip elini Mersin'den çek", " Emperyalist sermaye ülkemden defol" ve "Nükleer santral istemiyoruz" sloganlarını atan kalabalık, nükleer santrale karşı olduklarını bir kez daha kararlılıkla dile getirmiş oldular. Nükleer karşıtları Mersin' de bu bilgilendirme merkezi önünde, şirket yetkililerinin yalanlarına karşı nöbet tutmuş ve topladıkları 100 binlerce imzayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına götürerek Mersinlilerin nükleer santrale karşı olduklarını belirtmişlerdi.

(soL-Mersin)