Mahkeme, Munzur Vadisi'ndeki HES projelerini iptal etti

Tunceli'de, Munzur Vadisi içinde yapılması planlanan 4 HES projesi, Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından hukuka aykırı ve ÇED yeterliliği olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

Tunceli ile Ovacık İlçesi arasında bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı içinde yapılması planlanan 4 HES projesinin iptali için, kentte yaşayan 5 avukat ile 19 vatandaş, Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurup projelerin iptal edilmesi için dava açtı.

DHA'dan Ferit Demir'in haberine göre, Mahkeme, Temmuz ayında Konaktepe 1, Konaktepe 1 ve Bozkaya Baraj ve HES projelerini hukuka aykırı ve ÇED yeterliliği olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti. Son olarak mahkeme 31 Ekim günü yapılan duruşmada Munzur Vadisi'ndeki dördüncü proje olan Kaletepe HES projesini de iptal etti.

'Munzur Vadisi'ne çivi bile çakılamaz'
Munzur Vadisi üzerindeki 4 HES projesinin iptal edilmesi için mahkemeye başvuran avukatlardan Tunceli Barosu Başkanı Uğur Yeşiltepe, Özgür Ulaş Kaplan ve Haydar Çetinkaya ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Avukat Kaplan, Munzur Vadisi'nde yapım aşamasına gelen 4 HES projesinin mahkemelerce iptal edilmesinin en büyük gerekçesinin geçmiş yıllarda baraj projesi hazırlanırken hukuksuz gerekçeler gösterilmesi ve ÇED muafiyeti olduğunu söyledi.

Munzur Vadisi içindeki Milli Park sahası içinde kimsenin tek bir çivi bile çakamayacağını söyleyen Kaplan, "Bundan böyle Munzur içersinde hiçbir baraj projesinin hayata geçirilmesi imkansız hale geldi. Devlet bir daha vadi içinde baraj projesi hayata geçirmek isterse bu tamamen hukuksuz ve kaçak bir çalışma olur ve buna da kimse müsaade edemez zaten" dedi.