İTÜ'de öğrenciler ve akademisyenler rektör Mehmet Karaca'yı istifaya çağırdılar

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yüzlerce öğrenci ve akademisyen AKP’nin Rektörü Mehmet Karaca'yı istifaya çağırdı.

Onlarca araştırma görevlisinin işine son veren ve son olarak Başbakan’a destek olarak ODTÜ’deki öğrencilere tepki gösteren açıklamaya imza atan İTÜ Rektörü Mehmet Karaca yüzlerce öğrenci ve akademisyen tarafından protesto edildi.

Saat 12.30’da İTÜ Dayanışma Meydanı’nda (75. Yıl Yemekhanesi) "Karaca istifa" sloganıyla bir araya gelen üniversite öğrencileri ve akademisyenler burada toplandılar. Akademisyenler adına Mimarlık Fakültesi’nden Öğr. Gör. Oruç Çakmaklı, İnşaat Fakültesi’nden Öğr. Gör. Tevfik Özlüdemir ve İTÜ’de direnen asistanlar adına Sema Alaçam konuşma yaptılar.

Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi Oruç Çakmaklı yaşanan süreci şu sözlerle dile getirdi:

"ODTÜ’yü konuşmayacağım. Kusursuz bir söyleşi vardı orada adına direniş denilen. Bunlar çok normal. Ülkenin nabzıdır bu, yürektir bu, öğrencidir. Bir ülke öğrencilerinin bilgisi ile ayakta kalır bunu çok iyi bilen bir arkadaşınızım. Üniversite yoksa ülke yoktur. Kültür de yoktur insanlık da yoktur. O zaman rektör ve başbakan da yoktur."

Oruç Çakmaklı’dan sonra söz alan İnşaat Fakültesi Öğretim Görevlisi Tevfik Özlüdemir üniversitelerin özgür düşüncenin önderlik ettiği alanlar olduğuna dikkat çekti:

"Polisin görevi demokratik haklarını savunan öğrencileri korumaktır. Fakat ODTÜ’de yaşananlar tam tersine demokratik haklarını savunan öğrencilere polis saldırısıyla sonuçlanmıştır. Üniversiteler özgür düşüncenin aklın ve bilimin önderlik ettiği alanlardır. Yöneltilen saldırılar özgür düşünceye yöneltilen saldırılardır. Araştırma görevlilerini kapıya koyan bir zihniyetle özgür düşünce karşısında tavır alan zihniyet aynı zihniyettir. Bu zihniyete karşı mücadele edeceğiz. Diyorlar ki İTÜ’nün imajı zedeleniyor. Bizim zihnimizdeki İTÜ ticarethane ile kürsüyü birbirine karıştırmayın diyen Mustafa İnanların yarattığı gelenektir. Üniversitemize ve bilime sahip çıkmaya devam edeceğiz."

Yapılan konuşmalardan yürüyüşe geçen öğrenciler ve akademisyenler "Karaca istifa", "ODTÜ öğrencisi yalnız değildir" sloganları eşliğinde rektörlük binasının önüne geldiler. Burada bir kez daha istifa çağrısını yineleyen İTÜ öğrencileri tekrar dayanışma meydanına gelerek toplandılar. ODTÜ öğrencilerine verdikleri desteği tekrar dile getiren öğrenciler mücadelelerini daha da büyütme kararlılığı ile eylemlerine son verdiler.

Bu sırada rektörlük binasının önünde kalan yaklaşık 20 kişilik öğrenci toplamı rektörlük binasına girmeye çalıştı. Bu esnada çevik polis kampüse arka kapıdan giriş yapmaya başladı. İçeri alınmayan öğrencilerin arasından 3 temsilci rektörle görüşmek üzere binaya alındı. Bir süre sonra dönen öğrenciler, Genel Sekreter Tayfun Kındap ile görüşebildiklerini ve taleplerini aktardıklarını belirtti. Grup daha sonra sloganlar atarak dağıldı.

(soL - İstanbul)