İstanbul Üniversitesi'de botanik bahçesi forumu

İstanbul Üniversitesi’ne ait botanik bahçesinin müftülüğe devredileceği yönündeki iddialar üniversite öğrencilerini ve öğretim üyelerini harekete geçirdi. Konuyla ilgili üniversitede bir forum düzenleyen öğrenciler, okul kulüpleri ve öğretim üyeleri, ne olursa olsun botanik bahçesine sahip çıkılacağı belirtilidi.

İstanbul üniversitesi botanik bahçesinin müftülüğe devri konusunda başlatılan süreçle ilgili biyoloji öğrencileri çeşitli okul kulüpleriyle birlikte bir forum gerçekleştirdi. Öğretim görelililerinin de destek verdiği foruma ilgi fazlaydı. Türkiye Biyologlar Derneği'nin destek verdiği metnin okunmasıyla başlayan forumda, Çevre Koruma Kulübünden bir üyenin yaptığı konuşmada, botanik bahçesinde yürütülen bilimsel araştırmalardan bahsedildi.

Bahçenin taksonomik olarak çeşitliliğinden ve değerinden bahsedilen konuşmada botanik bahçesinin taşınmasının mümkün olmadığı ve bunun tartışılamaz olduğu beliritildi. Biyolojik Araştırmalar Laboratuvarı Kulübünden Mert Kesiktaş ise botanik bahçesinin tarihinden bahsederek bahçenin taşınma meselesinin daha önce de gündeme geldiğini ancak gösterilen tepkiler sayesinde bundan geri adim atıldığını anımsattı.

Bilimsel ve Sosyal Araştırmalar Kulübünden Seval Ball'ın “Ne yapmalı?” başlığıyla yaptığı konuşmada, öğrencilerin ve hocaların birlikte böyle bir sureci örmesinin önemli değeri olduğunu ve bu birlikteliğin, ilerleyen günlerde bir panel örgütleyerek ve imza kampanyasını yayarak mücadeleyi daha fazla büyüteceğini duyurdu.

Biyoloji ve Fen Fakültesi öğrenci temsilcisi Hazal Destina Alarcın rektörle görüşme talebinde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını aktardı. Forum sırasında söz alan bir çok öğrenci botanik bahçesinin devredilmemesi ve gereken ne varsa yapılması konusunda görüşlerini bildirdi.

Süleymaniye Camii’nin bitişiğinde bulunan ve Haliç’e bakan, 17 dönümlük paha biçilmez alanda İstanbul İl Müftülüğü binası da bulunuyor. Akademik çevrelerde konuşulan iddiaya göre Müftülük, bahçenin bulunduğu alanın tamamını ele geçirmek istiyor.

(soL- Haber Merkezi)