İBB'den Kas Derneği’ne savaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’ne şu anda hizmet verdikleri binayı boşaltmaları için 2 Mart'a kadar zaman verdi.

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği “Bir sivil toplum örgütü İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yok edilmek isteniyor” başlıklı bir basın açıklaması yaparak derneğin Belediye tarafından yerinden çıkarılmak istenmesine tepki gösterdi. Derneğin kapısına dayanan zabıtanın, binanın boşaltılması için derneğe 2 Mart’a kadar süre verdiği kaydedildi.

1978 yılında Prof. Dr. Coşkun Özdemir’ in öncülüğünde kurulan ve ülkemizde bulunan yaklaşık 100.000 kas hastasının “toplumla entegrasyonunu sağlamak, daha kaliteli yaşam sürmelerinin koşullarını yaratmak, hastalara ve topluma rehber olmak, çözüm önerileri geliştirerek uygulanmasını sağlamak ve birçok görevi yerine getirmek amacıyla” kurulan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yersiz bırakılıyor.

Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada, İBB’nin bir süre önce derneğe kiracısı olduğu arsasından çıkması yönünde bir tahliye yazısı gönderildiği hatırlatılırken, şu ifadelere yer verildi: “Bizleri çok şaşırtan tahliye yazısının bir yanlışlık sonucu alındığı düşünülerek sorunun görüşmeler yoluyla ve iyi niyet çerçevesinde çözülebileceğine inanmış ve bu çerçevede, İBB Emlak Müdürlüğü Daire Başkanlığı, İBB Başkanlığı, AKP İl Başkanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı seviyesinde girişimlerde bulunulmuştur. Ancak tüm bu girişimlerimiz sonuçsuz kalmıştır. Derneğimizin ödenmemiş hiçbir kira borcu bulunmamaktadır. Bu bilgi İBB Emlak Müdürlüğüne yazılı olarak bildirilmiş ve yine derneğimizin faaliyetleri istek üzerine detaylı olarak kuruma bildirilmiştir.” Yapılan açıklamada İBB’nin kira sözleşmesini yenilemeyerek Türkiye Kas Hastalıları Derneği’ni sokağa terk etme kararından vazgeçmediği kaydedillirken, İBB’nin ayrıca Bakırköy Kaymakamlığı’na gönderdiği yazıyla derneğin, basit bir işgalci gibi kolluk kuvvetleriyle çıkarılmasını talep ettiği ifade edildi.

Derneğin üyelerinin çoğunlukla kas hastaları ve yakınlarından oluştuğunun belirtildiği açıklamada, “Nöromüsküler hastalıkların çoğu kalıtımsal olup, hastalarımızın bir kısmı erken yaşta kaybedilmekte, bir kısmı ağır hastalık koşullarında evde özel bakıma ihtiyaç duymakta ve çoğu da yaşamlarını tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda kalmaktadırlar” sözlerine yer verildi.

“Planlı, acımasız ve tehlikeli saldırı”
Türkiye Kas Hastalıkları Derneği açıklamasında kamusal sorumluluğu olan tüm yönetici ve politikacıların, ülkemizdeki engelli sorununa ve çözümüne büyük destek vermeleri gerekirken tam aksi davranış içinde olmalarını büyük bir üzüntü ve tepkiyle karşıladıklarını ifade ederken, İBB’nin yaklaşımı karşısında derneğin her türlü tepkiyi verme kararında olduğu vurgulandı. Yapılan yazılı açıklama “Demokrasi söylemlerinin çok yoğun olduğu şu günlerde sivil toplum kuruluşlarının olmadık bahanelerle yok edilmek istenmesini anlamakta zorlanıyor ve bizlere yönelik bu yaklaşımları planlı, acımasız ve tehlikeli bulduğumuzu siz değerli basın mensuplarıyla paylaşmak istiyoruz” sözleriyle son buldu.

“Kasımızın son damlasına kadar direneceğiz”
Konuyla ilgili soL’a konuşan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Genel Koordinatörü Yakup Sayın Bakanlar Kurulu kararıyla “kamu yararına çalışan bir dernek” olarak kabul edilen derneklerinin İBB tarafından “kamu menfaati” için sokağa terkedilmek istendiğine dikkat çekerken, Çarşamba günü duyarlı çevrelerle akşam saat 18:00’da dernek binasında biraraya gelerek deneyim alışverişinde bulunacaklarını kaydetti. Sayın, önümüzdeki günlerde İBB önünde de engelli vatandaşlarla bir eylem yapmayı planladıklarını belirtirken, dernek binasının çevresinde de çeşitli eylemler yaparak derneklerinin sokağa atılmasını engellemek için her türlü çabayı göstereceklerini vurguladı. Sayın, duyarlı yurttaşları kendilerine destek vermeye davet ederken, derneğin çalışma alanına gönderme yaparak “Kasımızın son damlasına kadar direneceğiz” sloganıyla bu sürecin karşısında duracaklarının altını çizdi. Sayın, derneğin ayrıca 2 Mart’a kadar uygulanması istenen boşaltma kararının yürütmesinin durdurulması için İdari Mahkemesi’ne başvurduğunu belirtti.

(soL-İstanbul)