HES terörü: Solaklı'da evler basıldı, köylüler gözaltında

Solaklı’da uzun süredir HES’lere karşı direnen bölge halkına bu sabah ev baskınları düzenlendi. HES inşaatının yapıldığı Köknar köyünü basan jandarma ve çevik kuvvet ekipleri 4 kişiyi gözaltına aldı. Köylüler yaşananlara tepki gösteriyor, bölgede gerilim sürüyor.

Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Solaklı Vadisi’nin Karaçam beldesi sınırları içerisindeki Köknar köyü Derebaşı bölgesinde yapılmaya çalışılan Derebaşı Hidroelektrik Santrali’ne karşı uzun süredir direnen bölge halkına baskı ve yıldırma girişimleri artarak devam ediyor.

HES'e direnen köylülere gözaltı
Geçtiğimiz yıldan bu yana HES inşaatının başlamaması için gerek gece, gündüz nöbet tutarak çalışmaları engelleyen, gerek bölgeye kurulan barikatları aşarak eylemler gerçekleştiren ve emniyet güçleri tarafından çokça saldırıya uğrayan köylüler, bu sabah baskınla gözaltına alındı.

Dün iş makinelerini köye getirdiler
Köknar köyünde tepkiler üzerine bölgeden çekilmiş olan iş makineleri ve firma çalışanları, dün sabah saatlerinde yaklaşık 650 kişilik jandarma ve çevik kuvvet ekibi korumasında tekrar bölgeye getirilerek çalışmalara başlandı. 35 iş makinesini durdurmak için barikatlar kuran köylüler ile güvenlik güçleri arasında gerilim yaşanmış, barikat yarılarak iş makineleri inşaat alanına getirilmişti.

4 kişi gözaltında
Bu sabah saatlerinde de jandarma ve çevik kuvvet ekipleri Köknar Köyü’ne gelerek evlere baskın yaptı. Evlere girmek isteyen güvenlik güçlerine köylüler izin vermedi, jandarma ekipleri 4 kişiyi gözaltına alarak bölgedeki Jandarma Karakolu’na götürüldü.

Muhammet Çakıral, Solaklı'da yaşananları soL'a anlattı
Gözaltına alınanların henüz ifadeleri alınmazken bölgede gerilim sürüyor. Solaklı’da gözaltıların gerçekleştiği saatlerde orada bulunan Muhammet Çakıral, yaşananları soL’a anlattı. Karadeniz’de belgesel çalışmaları yapan, “Pandora’nın Kutusu”, “Bulutları Beklerken” gibi birçok filmin yapımcılığına imza atmış olan Çakıral, sabah saatlerinde Köknar Köyü’ne gelen jandarma ve çevik kuvvet ekipleri ile bölge halkının yaşadıkları gerilime tanıklık ederek yaşananları şu şekilde anlattı:

"Evlere giremediler, kelepçeleyip gözaltına aldılar"

“Dün gece geldim Trabzon’a. Sabah fotoğraf makinemi aldım, köye geldiğimde yaklaşık 8-9 araç askerlerle doluydu. Ortam gergin. Bir subay beni tanıdı, ‘Biz napalım, söyler misiniz? Kadınlar bizi taşladı, yol vermiyorlar’ dedi. Ben de onlara, ‘600 kişiyle o vadiye gelmişsiniz, bu vadide HES istenmiyor, halk özel yaşamına saldırı olarak nitelendiriyor, neden sermaye ile işbirliği içindesiniz?’ diye sordum. O da bana, ‘Haklısın ama yapabileceğimiz bir şey yok, emir geliyor hoşumuza gitmiyor kadınlarla boğuşmak’ dedi. İleriye yürüdüm. Evlere girmeye kalkıştılar ama kadınların tepkileri sonucu evlere giremediler. Mahkemeden arama kararı da olmadığından muhtar en başta karşı çıktı, giremediler. Önce kadınları gözaltına aldılar, erkekler de ‘alın bizi götürün’ dedikten sonra kadınları bıraktılar. Köylü arkadaşlar kelepçeli şekilde araçta oturuyorlardı. Halkın öfke silsilesi var. İktidara, bu ülkeye güvenimiz kalmadı diyorlar.”

Bir köy baskı altına alınıyor...
Çakıral, yüzlerce asker ve polis eşliğinde iş makinelerinin vadiye yerleştirilmesinden halkın duyduğu öfkeyi dile getirerek, “Taşeron firmalar projeler üreterek firmalara satıyorlar, bankalar, yabancı sermayeler valiliklerle birlikte iş birliği, rüşvet karşılığı halk sindirilmeye çalışılıyor. Bir köy baskı altına alınıyor ve kimsenin ruhu duymuyor. Biz doğadan, halktan yanayız. Biz şiddet istemiyoruz” diye konuştu.

İstanbul'da yarın eylem yapılacak
Solaklı’da yaşananlara karşı yarın saat 13:00’te İstanbul’da eylem yapılacak. Bölgedeki HES projesinin ana ortağı olan Şekerbank’ın Gümüşsuyu Şubesi önünde eylem gerçekleştirilecek.

(soL - Haber Merkezi)