Devletin koruyamadığını ‘Yaban Keçileri’ koruyacak

Yargı kararlarının uygulanmadığı, yetkililerin korumasız bıraktığı Alakır Vadisi, Antalyalı ‘Yaban Keçileri’ ve ANDOST üyeleri tarafından insan zinciriyle koruma altına alındı.

Antalya'nın Kumluca ilçesi sınırlarındaki Alakır Vadisi bölgesinde yaşayan halk, hayvanlar ve doğa yıllardır HES kıskacında. Vadiyi tehdit eden HES'lere karşı hukuk mücadelesi yürüten Alakır Nehri Kardeşliği ve köylüler, Antalya Bölge İdare Mahkemesi'nin bölgenin doğal sit alanı ilan edilmesi kararıyla sevinmişlerdi. Hukuk mücadelesinin bir diğer sonucu da Alakır'daki HES'ler için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin (ÇED) gerekli olmadığı yönündeki kararının yürütmesinin durdurulmasıydı.

Ancak yargı kararlarının uygulanmamasıyla mücadele farklı bir evreye girdi. Bu süreçte vadiyi korumak için mücadele veren Alakır Nehri Kardeşliği'ne Antalyalı doğa sporcularından anlamlı bir destek geldi.

'Yaban Keçileri' Alakır’ı korumaya kararlı

Antalya Doğa Sporları ve Sanat Topluluğu (ANDOST) ve kendilerine ‘Yaban Keçileri’ adını veren yürüyüş grubu üyeleri, hafta sonu bölgede yaptıkları eşzamanlı etkinlikle Alakır'ı koruma altına aldılar.

Yaban Keçileri grubu, vadinin Kumluca Ovasına açıldığı bölgede gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından 'Alakır Nehri Özgür Aksın' yazılı pankart açtı. ANDOST üyeleri de Alakır II. HES Projesinin hattı üzerinden Karaağaç su kaynağına yürüyerek burada Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına katıldı.

“Su topraktan ayrılırsa vadi yok olur”
Yaban Keçileri grubu adına burada bir açıklama yapan Turan Güvenç, Alakır'da yapımı planlanan HES'leri protesto etmek amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Alakır'daki HES projelerinden ikisinin tamamlanmış olduğunu kaydeden Güvenç, diğer HES'lerin de hayata geçmesi durumunda Alakır sularının kanal ve borular içerisine hapsedilerek toprakla olan bağının kesileceğini belirterek, "suyun topraktan ayrılması bu vadinin yok olması demektir" diye konuştu.

Yusuf Yavuz