'Cami değil okulumu istiyorum' nöbeti

Samsun Tarım Meslek Lisesi öğrenci, öğretmen ve velileri, cami yapmak için yıkılmak istenen okullarının bahçesinde direnişe başladı.

soL (Samsun) Bu sabah 11.00’de karnelerini alan öğrenciler, öğretmenler ve veliler adına basın açıklaması yapan Okul Aile Birliği Başkanı Nihal Gürpınar, Milli Eğitim Müdürlüğünce bugün itibariyle boşaltmaları istenen okullarını terk etmeyeceklerini ve nöbet tutmaya devam edeceklerini söyleyerek görevini kötüye kullanan kamu görevlileri hakkında savcıları göreve davet etti. Okul önünde yapılan basın açıklamasının ardından öğrenci, öğretmen ve veliler Samsun- Sinop karayolunu trafiğe kapattı, çevik kuvvet ekiplerinin müdahale ettiği kitle yolu trafiğe açtıktan sonra okul bahçesinde direnişe başladı.

Okul yeri dini tesis kullanım alanına uygundur
İki yıl önce Tarım Meslek Lisesi’nin yerinin Diyanet Başkanlığına protokol camisi yapılması için devredilmesi gündeme gelmiş, MEB’den devir için görüş ve onay sorulmuştu. MEB okul yerinin Diyanet’e devrine eğitim kalitesinin düşeceği ve Atakum’da okul ihtiyacı olduğunuı belirterek reddetmişti. Samsun Büyükşehir Belediyesi buna rağmen 12 Temmuz 2013 tarih, 264 sayılı belediye meclis kararıyla imar değişikliğine giderek okul yeri alanını dini tesis kullanım alanına çevirdi.

Tarım Meslek Lisesi yapılacak dediler, imam hatip lisesi yapıldı
Okul aile birliği kitle örgütleri ve vatandaşlar meclis kararına 22 Temmuz 2013 tarihinde itiraz etti. Büyükşehir Belediyesi bir sonraki meclis gündeminde itirazı Samsun Milli Eğitim tarafından Atakum’da yeni bir okul yapılacağını gerekçe göstererek reddetti. Bunun üzerine 30.10.2013’te valilikçe Milli Eğitim Müdürlüğünün okula tahsis ettiği yeni yerin alan ve paftası soruldu. Yazıya cevaben Atakum ilçesi Alanlı köyünde 52.146 metrekarelik alanın Meslek lisesi yapımı için ayrıldığı belirtildi. Skandal bununla da kalmadı belirtilen alanda İmam Hatip Lisesi inşaatına başlandı.

Okul MEB’den Diyanet’e devredildi
Okul aile birliği ve kitle örgütleri Büyükşehir belediyesine imar değişikliğinin iptali için dava açtı. Bu arada Şubat tatilinde 5 gün içinde okulun tahliyesi istendi. Tahliyenin durdurulması için ikinci bir dava da Milli Eğitim Müdürlüğü'ne açıldı. Bu süreçte, bilirkişi raporları Tarım Meslek Lisesi velileri lehine sonuçlandı. Ancak açılan davalar 11 aydır sonuçlanmadığı halde Milli Eğitim Müdürlüğü okul aile birliği başkanlığına 2013-2014 ders yılı sonunda Gelemen YİBO’ya okulun taşınmasını planladığına dair yazı gönderdi ve okul ile arazisini Diyanet’e el altından devretti.

Vali, Milli Eğitim Müdürü, Müftü
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, 9 Ekim 2012’de MEB’e gönderdiği yazıda, dört minaresiyle kentin her yanından görülebilecek büyüklükte, geçmiş yılların mimari özelliklerini taşıyacak şekilde yeni büyük bir camiye ihtiyaç bulunduğunu, cami yapılmak üzere arazinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmesinin valilik makamınca uygun görüldüğünü belirtti. Aynı yazıda Vali Aksoy, Tarım Meslek Lisesi’nin Tekkeköy İlçesi Gelemen mevkiinde bulunan YİBO’ya taşınmasının uygun olacağını işaret etti. Samsun İl Müftülüğü de bunun üzerine Tarım Meslek Lisesi’nin bulunduğu arazi üzerine protokol cami yapılması için harekete geçti.

Samsun kamuoyu ve meslek lisesi öğretmen, öğrenci ve velileri, taşınılması istenen Gelemen YİBO’nun mevcut fiziki koşullarının, Atakum’daki Tarım Meslek Lisesi’nin fiziki koşullarının ancak üçte biri kadar olduğunu, kapasite açısından yetersiz olduğunu, laboratuvarları ve sınıflarının yeterli olmadığını işaret ederek bu uygulamadan vaz geçilmesini istiyor.

Okul aile birliği BİMER’e de yazı yazarak son durum hakkında bilgi istedi. Gelen cevapta:  “28.01.2014 tarihli BİMER başvurunuz incelenmiş olup, İlimiz Atakum İlçesinde 52.146,00 m² hazine adına kayıtlı, imar planında “Eğitim Yerleşkesi” alanı olarak ayrılan arazide meslek lisesi yapılması için gerekli izin alınmıştır” denilmektedir.
Fakat nedense Samsun Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Samsun Tarım Anadolu Meslek Lisesi ve Tarım Meslek Lisesi’nin İlimiz Tekkeköy İlçesi Gelemen Yatılı Bölge Okuluna taşınması 2013-2014 ders yılı sonu itibariyle yapılacaktır” denilmiştir.