'Ankara’daki 11 hastane yok edilecek'

Kamu-Özel Ortaklığı ile hastane yıkımları başlıyor. Etlik İhtisas Hastanesi ile başlayan süreçte 11 hastanenin daha yok edileceği belirtildi.

Kamu-Özel Ortaklığı ile hastane yıkımları başlıyor. 15 yıllık geçmişi olan Etlik İhtisas Hastanesinde 29 Haziran'da hizmet sona erecek ve hastane arazisi, kamu-özel ortaklığı yolu ile Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü yapımı çalışmaları çerçevesinde Astaldi-Türkerler ortaklığına teslim edilecek. Ankara Tabip Odası (ATO) Etlik İhtisas Hastanesi’nin yıkılarak yerine Sağlık Kampüsü kurulmasına, bunun kamu arazilerinin piyasaya açılmasının bir ayağı olduğu gerekçesiyle karşı çıktı.

Muhalefet.org
sitesinin haberine göre daha 15 yıllık bir geçmişi olan Etlik İhtisas Hastanesi, 2012 Temmuz ayı sonunda Astaldi-Türkerler ortaklığına yapılan ihale doğrultusunda teslim edilecek. Sözü geçen şirketler de hastaneyi yıkacaklar. ATO tarafından yapılan açıklamaya göre Etlik Kasalar’daki bu büyük arazi üzerinde kamu-özel ortaklığı yolu ile Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü inşaatı başlayacak.

ATO açıklamasında Ankara’daki 11 hastanenin daha yok edileceğini ve şirketlere devredileceğini belirtti.

29 Haziran 2012 tarihinde hizmet sona eriyor
Ankara Tabip Odası’nda (ATO) gerçekleşen toplantıda, ATO Genel Sekreteri Dr. Selçuk Atalay, “Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’ndan Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilen 12 Haziran 2012 tarihli yazıya göre 29 Haziran 2012 tarihinden itibaren Etlik İhtisas ve Araştırma Hastanesi’nde yatan hasta ve poliklinik hizmeti sona ermiş olacak. Hastanenin idari anlamda kurumsal kimliğine ise 31 Aralık 2012 tarihinde son verilecek. Hastanede görev yapan personel Ankara’daki diğer hastanelere geçici görevlendirilecek” dedi.

"Hastane personeli ne yapacağını bilemiyor"
Etlik hastanesinin yıkılması ile “hekimlerin değişik hastanelere dağıtılacakları, hemşire ve yardımcı sağlık personelinin yapacakları tercihler üzerinden başka birimlere gönderilecekleri belirtiliyor” diyen Atalay, hastanede görev yapan taşeron firma elemanlarının ise durumunun belirsiz olduğunu söyledi. Etlik İhtisas Hastanesinde eğitim alan asistan hekimleri da büyük bir belirsizliğin beklediğine değinen Atalay, “Onlar bu hastanede eğitim almak için tercih yapmış ve bu yolda yüksek puanlar alarak bunu hak etmişlerken, eğitim alacakları hastane ortadan kalkmaktadır. Bu konuda Bakanlığın uygulaması sorumluluk ve ciddiyetten hayli uzaktır” dedi.

"Rant için kiralanan devasa arazier kimin?"
Atalay, hükümete şu soruları yöneltti: “İhaleyi kazanan firmaların alacağı parayı, üstüne verilen hastane arazilerini ve eğer bu kampüs yapılırsa, kampüste satacakları hizmetlerden kazanacakları karı herkes görüyor. Özel Ulus Hastanesi’nin kimden ve ne miktara kiralandığını bilmiyoruz. Bütün bunlar halkın sağlığı için mi yapılıyor? Etlik Kasalar’daki devasa arazi kimin?”

Hastane, Kamu - özel ortaklığı ile Astaldi-Türkerler'e altın tepside sunuluyor
“Kamu özel ortaklığı yöntemiyle bedelsiz olarak tahsis edilen Hazine arazilerinin üzerine kira karşılığı hastane yaptırılması için Sağlık Bakanlığı ihaleyi alan şirketlere mevcut hastanelerin arazilerini “kampus dışı ticari alan” adı altında veriyor” diyen Atalay, Etlik ihalesiyle birlikte şirketlere, üzerinde Etlik Kadın Doğum Hastanesi, Dışkapı Eğitim Araştırma Hastanesi, Etlik İhtisas Hastanesi, 3 adet lojman, SGK’ya ait arşiv ve depo binaları ile marangozhane, garaj ve sosyal tesislerin “entegre tesis alanı” olarak tahsis edileceğini söyledi.

Atalay, “ihaleyi alan, Astaldi-Türkerler şirketlerine ayrıca, ‘Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Ulus Devlet Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dışkapı Çocuk Hastanesi, Ulucanlar Göz Hastanesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ulucanlar Ek Poliklinik Binası, Dr. Zekai Burak Kadın Doğum Hastanesi, Dr. A.Y. Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ de ‘kampus dışı ticari alan’ adı altında verildi” dedi.

"Ankara’daki 11 hastane daha yok edilecek"

Atalay, durumun bununla sınırlı olmadığını şu şekilde açıkladı: “Etlik Kasalar ihalesi sonucunda Astaldi-Türkerler ortaklığının alacağı yıllık kira bedeli 319 milyon TL.dir. Kira bedeli her yıl TEFE ya da TÜFE oranında güncellenecek. Toplamda devletin ödeme yapacağı tutar, bugünkü fiyatlardan 8 milyar Türk Lirası olacak. Kampus dâhilinde tüm inşaatlarla birlikte 2,4 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu paraya ek olarak Ankara’daki 11 hastane daha yok edilecek ve sözü geçen şirketlere devredilecek. Kira bedeli her yıl TEFE ya da TÜFE oranında güncellenecek.”