ABD askerlerine rahat yok!

İzmir’de TKP’liler tarafından protesto edilen ABD askerlerinin payına Bodrum’da da ayakkabı düştü. EMEP, TKP ve Yurtsever Cephe, ilçeye gelen ABD askerlerini protesto etti.

Bodrum’a “dinlenmeye” gelen ABD askerleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emek Partisi (EMEP) ve Yurtsever Cephe üyeleri tarafından protesto edildi. Toplam 283 mürettebatın bulunduğu USS Higgins askeri gemisi, Bodrum limanına yanaştığı yerde halktan tepki gördü.

TKP, EMEP ve Yurtsever Cephe üyesi onlarca Bodrumlu, “Yanki Kapı Dışarı” yazılı bir pankartla geminin bulunduğu iskeleye yürüdü. ‘Bodrum’da Yanki İstemiyoruz’, ‘Katil ABD İşbirlikçi AKP’, ‘Katil ABD işbirlikçi Kocadon (DP'li Belediye Başkanı Mehmet Kocadon)’, ‘Katil ABD Ortadoğu ve Bodrum’dan Defol’ sloganları atan kitle gemiye yaklaşırken, ABD askerlerini korumak üzere polis ve özel güvenlik güçleri Bodrumlular’a müdahale etti. Polisin, bazı basın mensuplarına da saldırdığı kaydedildi.

Grup adına açıklama yapan Ayhan Karahan, USS Higgins adlı ABD savaş gemisinin şu an Türk karasularını fiilen işgal ettiğini savundu. Karahan, “Daha önce Irak’ta 3 kez görev yapan bu gemi İsrail’den ülkemize geldi. Bu işgal ordusunun elinde Iraklı çocukların kanı var. Bu işgalciler Irak’ta 4 binin üzerinde kadın kardeşimize ve çocuğa tecavüz etmiş, tüm Ortadoğu’nun tarihini, kültürünü yağmalamışlardır. İşkence, tecavüz ve katliam ordusu şu anda karşımızda. Emperyalizmin işbirlikçileri ise onlara yalakalık peşinde. Ama bir şey var hesaplayamadıkları. O da bu ülkenin ve bu halkın sahipsiz olmadığı gerçeği. Davos’da ‘one minute’ şovları yapanlar İsrail’den gelen bu ABD savaş gemisine yol vermişler ve adeta kılavuzluk yapmışlardır. Yine Müslümanlar için kutsal sayılan Kurban Bayramı’nın arifesinde yaşatılan bu onursuzluk manidardır. Başta Tayyip Erdoğan olmak üzere işbirlikçilerin bayram namazında da kıblesi ABD olacaktır” diye konuştu.

Bodrum’daki Yurtsever Cephe ve TKP üyeleri, bundan önce de defalarca ilçeye gelen ABD gemilerine karşı eylemler düzenlemişti. Son olarak 16 Haziran’da yaptıkları protesto eylemini anımsatan Karahan, bunun ardından Bodrum Belediyesi’nin iskeledeki güvenlik önlemlerini artırdığını belirterek “Yerel işbirlikçiler de boş durmadılar. Daha önce Bodrum’a ilk gelen ABD savaş gemisi USS Stout’a gösterdiğimiz tepki ve direnişten ders almışlar. Ama emperyalistler ve işbirlikçileri yanlış ders çıkarmışlar. ABD’liler Bodrum Gemi Yanaşma İskelesi’ni güvenliksiz bulmuşlar. 185 metre olan iskele uzunluğunu 317 metreye çıkarmayı planlamışlardı. Buna da direndik. Sonuçta Bodrum Belediye Meclis kararı ile 25 metre yüzer iskele uzatması ile yetinmek zorunda kaldılar” dedi.

Karahan, açıklamasının sonunda sembolik olarak gemiye bir çift ayakkabı fırlattı. İskelenin iç tarafına düşen bir ayakkabının, ABD’li bir asker tarafından hırsla tekmelendiği gözlerden kaçmadı.

(soL - Haber Merkezi)