3. köprü öncesi İSTAÇ vurgunu ve büyük doğa katliamı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ (İSTAÇ), Kemerburgaz Göktürk Köyü Odayeri bölümünde sahip olduğu araziyi her geçen yıl biraz daha artırıyor. 3. Köprünün güzergâhına en yakın yer olarak da iştah kabartan alan için “kime satılacak” sorusu gündemde.

Toplum İçin Şehircilik grubunun gündeme getirdiği “İSTAÇ kime satılacak” sorusu İSTAÇ’ın her geçen gün sahip olduğu araziyi arttırması dolayısıyla daha da önem kazandı. İSTAÇ 3. Köprünün güzergâhının kesinleşmesinin ardından neredeyse kendi arazisi büyüklüğünde bir alan talebinde daha bulundu.

İSTAÇ bu kadar araziyi ne yapacak?
1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak kurulan İSTAÇ, belediyenin katı atık yönetiminden sorumlu olarak faaliyet yürütüyor.

Toplum İçin Şehircilik grubunun haberine göre, Kemerburgaz’da orman arazisi içerisinde büyük bir alana yayılan İSTAÇ, sürekli olarak bu alanın kendisine yetmediğini iddia ederek alan genişletme talebinde bulunuyor. Belediyenin sürekli onayladığı talepler, 3. Köprünün yerinin kesinleşmesinin ardından ise artmış durumda.

İSTAÇ’ın talep ettiği ormanlık alanların yakınında boş durumda olan onlarca eski maden ocağı bulunduğuna dikkat çeken Toplum İçin Şehircilik grubu, buna rağmen bu boş alanlar yerine ormanlık alanların İSTAÇ’a verilmesinin nedeninin, maden ocağı alanlarındaki “hafriyat ihalesi” rantı olduğuna vurgu yaptı.

Maden alanlarının hafriyat ihalelerinde ki ranta konu olduğuna değinilen haberde, orman alanlarının tek maliyetinin ise ağaçların kesimi olduğu söylendi.

Bu kapsamda boş maden ocağı yerine ormanlık alanların tahsis edildiği İSTAÇ, aldığı alanlarda bugüne kadar binlerce meşe ağacını keserken, her geçen yıl arazi artırımını sürdürüyor.

İSTAÇ’ın arazi yükselişi
İSTAÇ’ın sürekli arazi artırımına gittiği süreçte, ilk olarak 1992 yılında 28 hektarlık alan tahsisi yapıldı. 1998’de 30 hektarlık ilave yapılan araziye, 2002 yılında ise 11 hektarlık daha ilave yapıldı.
2009’da bu alana 41 ha daha eklenirken, talebin üzerinden bir yıl dahi geçmeden bu kez 151 hektarlık alan daha talep edildi.
Önceki genişleme taleplerinin en az 4 yıl aralıklı sürelerle yapılırken, 2011 ‘de 3. Köprü güzergâhının açıklanmasıyla birlikte yeni bir alan talebi gündeme geldi. Üstelik yapılan talep mevcut arazi büyüklüğün 2 katından da yüksek bir boyutta gerçekleşti.

“Pis kokular yayılıyor”
Olayın bir başka boyutu ise alana yönelik ÇED süreci dahi tamamlanmadan planlar İstanbul Büyükşehir Belediyesince onaylanmış olması oldu. Yaşanan alan ilavelerinin, Belediye yetkililerinin önsezilerinin bir hayli gelişmiş olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Toplum İçin Şehircilik grubunun haberinde, “100 binin üzerinde ağaç katliamına neden olacak bu genişlemenin pis kokuları Göktürk üzerinden kentin diğer bölgelerine yayılmakta” denildi.

Grup daha önce İSTAÇ için yaptığı haberde, sorulması gereken asıl sorunun, “hemen hemen her kurumun özelleştirme konusu olduğu bir dönede İSTAÇ'ın satışının kime gerçekleşeceği” olduğuna dikkat çekti.