Mısır'da yeni iktidardan kadınlara işkence

Mısır'da 9 Mart tarihinde Tahrir Meydanı'nda 18 kadın eylemcinin askerler tarafından dövülerek gözaltına alındığı ve gözaltı sırasında zorla bekaret testi yapıldığı iddia edildi.

Dün konu ile ilgili bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, Mısırlı yetkilileri işkence iddiaları hakkında soruşturma açmaya çağırdı.

Olayın 9 Mart tarihinde, ordu birliklerinin Tahrir Meydanı'ndaki eylemcilere saldırısı sonrasındaki gözaltı sırasında yaşandığı belirtildi. Askerler tarafından gözaltına alınan 18 kadına ciddi işkencelerde bulunulduğu iddia edildi.

Uluslararası Af Örgütü'ne yapılanları anlatan kadınlar, gözaltı sırasında dövüldüklerini, elektrik şoku verildiğini, erkek askerler tarafından soyularak fotoğraflarının çekildiğini ve fuhuş suçlaması ile bekaret testi yaptırmaya zorlandıklarını bildirdiler.

20 yaşındaki Salwa Hosseini isimli kadın, tutuklandıktan ve Heikstep’deki bir askeri cezaevine alındıktan sonra, iki açık kapı ve bir pencereli odada kadın bir gardiyan tarafından aranması için diğer kadınlarla birlikte tüm elbiselerinin çıkarıldığını söyledi. Salwa Hosseini, elbiseleri çıkarılarak yapılan arama sırasında, erkek askerlerin odaya baktıklarını ve çıplak kadınların fotoğraflarını çektiklerini söyledi.

Kadınlar, daha sonra beyaz ceket giymiş bir erkek tarafından bir başka odada 'bekaret testi'ne tabi tutuldu. Bakire olmadıkları “tespit edilenler”, fuhuş yapmakla suçlanacaklarına dair tehdit edildi.

Bir kadının, bakire olduğunu söylediği fakat iddiaya göre aksini kanıtlayan test nedeniyle kendisine elektrik şoku verildiği ve dövüldüğü ifade edildi.

Rasha Azeb isimli gazetecinin de Tahrir Meydanı’nda gözaltına alındığı ve Uluslararası Af Örgütü’ne aşağılandığını, dövüldüğünü ve kelepçelendiğini söylediği belirtildi.

Gözaltını takiben, Kahire Müzesi’nin müştemilatına götürülen 18 kadına orada “fahişe” olarak hitap edildiği, göğüs ve bacaklarına elektrik şoku verildiği, hortum ve sopalarla dövüldükleri bildirildi.

Rasha Azeb, müzede gözaltı süresince, diğer kadınlara elektrik şoku verilerek işkence yapılmasına tanık olduğunu anlattı. Rasha Azeb'in, gazeteci olan diğer 4 erkek ile birlikte birkaç saat sonra serbest bırakıldığı fakat diğer 17 kadının Heikstep’de bulunan askeri cezaevine nakledildiği ifade edildi.

Rasha Azeb ve Salwa Hosseini ile aynı sırada gözaltında tutulan diğer kadınların El Nadeem Şiddet Mağdurları Rehabilitasyon Merkezi'ne verdikleri ifadelerde de dayak, elektrik şoku ve "bekaret testleri" yer aldı.

Askeri cezaevinde gözaltına alınan 17 kadının tümü 11 Mart tarihinde askeri bir mahkemeye çıkarıldı ve 13 Mart günü serbest bırakıldı. Birkaçı ise bir yıl ertelenmiş hapis cezasına mahkum edildi.

Salwa Hosseini, silah taşıma, trafiği engelleme, özel ve kamu mülkiyetine zarar verme ve ahlaka aykırı davranışından suçlu bulundu.

Mısır'da Mübarek'in görevi bırakmasının ardından iktidarı eline alan ordunun, halkı evlerine göndermek için ciddi şiddet uyguladığı biliniyor.